Aquest és el principal indicador que es desprèn dels informes ornitològics elaborats per l’AMB en col·laboració amb l’Institut Català d’Ornitologia (ICO). S’han fet un total de 33 documents que analitzen les espècies d’ocells observades en aquests espais naturals de la metròpolis de Barcelona durant el 2020.

Aquesta xifra suposa més del 90 % de tots els ocells de l’àrea metropolitana i quasi el 70 % de tot el territori català.

Aquests resultats reforcen la importància dels parcs metropolitans en l’àmbit ambiental i esdevenen un indicador més de la gran biodiversitat existent. Posen de manifest que són espais on aquestes aus, moltes de protegides, troben refugi i aliment, alhora que ens presten serveis ambientals diversos com, per exemple, el control de poblacions d’insectes que podrien esdevenir plagues.

Algunes de les espècies destacables que han estat observades durant el 2020 són la baldriga balear, el xarxet marbrenc, l’àguila pescadora, l’ànec canyella, l’àliga cuabarrada, el becadell comú, el milà reial, la baldriga cendrosa mediterrània, l’arpella cendrosa i el fumarell negre. Les quatre primeres estan catalogades en perill crític d’extinció i la resta, en perill d’extinció.

L’AMB ha incorporat la dada d’espècies observades com un indicador de biodiversitat als parcs i platges metropolitans. Aquest fet permetrà avaluar al llarg del temps el resultat de les mesures que portem a terme des de la gestió per potenciar la biodiversitat en aquests espais.

Totes les dades s’han extret dels projectes d’Ornitho.cat i Ocellsdelsjardins.cat, ambdós associats a projectes de ciència ciutadana, una eina molt interessant que implica la ciutadania en el seguiment i la conservació de la biodiversitat, els vincula amb els espais metropolitans i promou la col·laboració amb la comunitat científica.