Les nevades que han afectat els Pirineus en els darrers mesos han deixat gruixos de neu destacables per sobre els 1.800 o 2.000 metres. Amb l’arribada de la primavera, l’augment de les temperatures i la fosa de la neu traslladen aquestes reserves hídriques als rius i als embassaments. Aquesta darrera setmana, però, la calorada va fer assolir els 15 ºC al migdia a alta muntanya, fet que va generar el desglaç de molta de la neu acumulada i l’augment dels cabals dels rius i dels embassaments.

Aquestes dades són corroborades per Enrique Velasco, cap del Departament de Gestió de Recursos Hídrics de l’Agència Catalana de l’Aigua, que ha explicat a ‘El matí de Barcelona’ que “davant una situació humida i un hivern bo, la resposta dels embassaments ha estat molt positiva”. Així, les “precipitacions suaus i continuades” que han descarregat als Pirineus durant l’hivern no ha estat l’únic factor que ha fet incrementar l’estat dels embassaments, segons Velasco, que també ho atribueix a “l’increment de les temperatures que la setmana passada va fondre la neu i va ajudar a tenir uns cabals constants i alts”.

Actualment, els pantans de conques internes de Catalunya, que abasteixen aigua a l’àrea metropolitana de Barcelona, tenen registres superiors als de l’any passat i en molts casos el seu nivell se situa per sobre de la mitjana dels últims deu anys: “Estem més alts que fa un any, concretament en un 10 %, és a dir, uns 60 hectòmetres cúbics que equival a l’aigua que gastem en uns dos mesos”, ha apuntat Velasco.

El pantà de la Baells, gairebé ple

És el cas, per exemple, del pantà de la Baells que està al 97 %, pràcticament a vessar, mentre fa just un any estava al 67 % de capacitat. En canvi, el de Sau millora més modestament, ha passat del 47 al 59 % en un any, per bé que segueix per sota de la mitjana de la darrera dècada. El pantà germà, el de Susqueda, es manté en la línia dels últims anys, al 76 %.

En el cas del pantà de la Baells, segons Velasco “és el que més s’ha beneficiat de les pluges i estem en un nivell d’ompliment tècnic”. Per això, s’ha decidit obrir-ne les comportes, tot i que “intentem gestionar l’aprofitament del cabal tenint en compte les previsions meteorològiques”, ha explicat el membre de l’ACA, ja que una previsió de pluges pot generar un augment del cabal del riu. En aquests casos, doncs, “incrementem la sortida d’aigua de l’embassament, per alliberar espai i tenir més capacitat per reduir els cabals en cas de riuada”.
Fins quan tenim garantit l’abastament d’aigua?

Des de l’Agència Catalana de l’Aigua, tenint en compte les reserves existents de neu als Pirineus i la previsió de més pluges durant la primavera, “esperem que es mantingui l’increment dels embassaments”, preveu Velasco. Així, el servei d’aigua està garantit, almenys durant un any, per a tots els usos que en pugui fer la població de l’àrea metropolitana de Barcelona. Tot i això, es demana que es faci un ús racional de l’aigua.

A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera realitzada a Enrique Velasco, cap del Departament de Gestió de Recursos Hídrics de l’ACA a ‘El matí de Barcelona’, a betevé 91.0 fm: