Tots els observatoris de la ciutat de Barcelona tenen anomalies de temperatura superiors als dos graus aquest mes de febrer, cosa que implica igualar la temperatura del febrer d’enguany a la d’un mes de març normal.
Segons l’Alfons Puertas, observador de l’Observatori Fabra, el febrer del 2017 ha tingut una nomalia positiva de 2,4 ºC, cosa que el fa pujar fins a la cinquena posició en el rànquing de febrers més càlids de tota la sèrie de dades, que arrenca l’any 1914, fa ja mes de 100 anys. Queda lluny de l’any 1990, rècord absolut, amb temperatures mitjanes encara 1 ºC superiors a les d’enguany.
Aquesta situació es repeteix en altres punts de la ciutat. En Sergi Corral, observador de Sant Andreu, ens comunica una anomalia de +2,5 ºC respecte de la mitjana i constitueix el febrer més càlid de tota la seva sèrie de dades, que arrenca l’any 2005. A més a més, els 12,9 ºC de temperatura mitjana del mes de febrer supera en 0,3 ºC la mitjana climàtica del mes de març, cosa que posa de manifest l’excepcionalitat d’aquest febrer.
Canvien poc les coses a Gràcia. En Marc Gassó ens passa una anomalia positiva de 2,3 ºC, en la línia de la resta d’observatoris de la ciutat.
Però l’excepcionalitat d’aquest febrer (+2,4 ºC respecte de la mitjana) i la del desembre del 2016 (+2,6 ºC respecte de la mitjana i segon més càlid de la història a l’Observatori Fabra) semblen haver quedat camuflats per un gener simplement normal o una mica fresc (-0,1 ºC respecte de la mitjana). La prova: una enquesta que vam publicar al Twitter de @btveltemps en què demanàvem la valoració global de l’hivern.
<width=”100%”>
Avui s’acaba (sí, avui) l’hivern meteorològic. L’astronòmic no ho farà fins el 20 de març. Com el valoreu?
— btv el temps (@btveltemps) 28 de febrero de 2017
El resultat: molta gent pensa que és normal i no, no ho és.