La cimera del clima de Glasgow ha posat ja el punt final després de dues setmanes de reunions i debats. Per primera vegada, s’ha inclòs la voluntat d’eliminar progressivament els combustibles fòssils, s’ha ratificat mantenir l’Acord de París del 2015 i s’ha acordat seguir treballant per limitar l’escalfament global a un grau i mig. Tot i això, pels ecologistes són conclusions insuficients.

Acord dèbil i poc concret

Des de Greenpeace, Tatiana Nuño explica a betevé que “l’acord és bastant dèbil, hi falta concreció i no es compleix amb els objectius de finançament climàtic als països en desenvolupament”. Per la seva banda, Xavier Querol, investigador del CSIC, diu que falten mesures contundents a escala global però que també s’ha d’actuar localment per treballar contra el canvi climàtic.

Objectius a un termini més curt

Tot i això, Greenpeace conclou que el Pacte de Glasgow recull elements importants contra el canvi climàtic, com que l’any vinent a la cimera d’Egipte i els Emirats Àrabs els països hauran de tornar amb objectius més forts i a un termini més curt. L’ONG reclama que Espanya augmenti fins al 55 % la reducció dels combustibles fòssils, en lloc del 23 % que es proposa actualment.

Barcelona, paper clau a Glasgow

Barcelona ha tingut una participació destacada en la cimera i l’alcaldessa, Ada Colau, ha assumit la vicepresidència del grup mundial de ciutats i el lideratge de les ciutats europees, com a reconeixement a les polítiques que està desenvolupant la capital catalana. Tot i això, Colau ja va avisar que la cimera “no està anant bé“ i s’ha mostrat preocupada pels problemes per arribar a acords que està havent-hi a la cimera i va etzibar: “Qui no estigui a l’altura de respondre a aquest repte, que marxi”.

Comparteix a: