Eclipsi Lluna Cosmocaixa
Imatge de l'eclipsi total de lluna a Barcelona (Cosmocaixa) del passat juliol de 2018

Estrenem el 2019 amb un eclipsi total de lluna que es podrà veure des de Barcelona. Aquest 2019 ens portarà dos eclipsis visibles a Barcelona, tots dos de lluna. El més espectacular serà el del proper 21 de gener, dilluns, i serà gairebé un “calc” de l’eclipsi total de Lluna del juliol de 2018, tot i que a unes hores una mica més intempestives.

Eclipsi de lluna: Quan ho veurem?

Serà durant la matinada del dia 21 de gener. Començarà a les 3.36 h i tindrà el punt màxim entre les 5.41 i les 6.43 h, una mica més d’una hora en la qual la Lluna quedarà ennegrida per l’ombra de la Terra amb tonalitats vermelloses.

Curiosament, tot i que podrem gaudir del seu punt màxim, no en veurem totes les fases, ja que en la darrera fase (la de penombra) la Lluna ja haurà marxat per l’horitzó.

Caldrà (a diferència de l’eclipsi del juliol de l’any passat) matinar molt i abrigar-se bé, atesa l’hora i època de l’any en què ens trobem, petites grans diferències per gaudir d’aquest gran espectacle astronòmic.

L’eclipsi ocultarà la Lluna del tot?

No. La Lluna no acabarà de desaparèixer del tot, tot i que quedarà molt difuminada i amb tonalitats rogenques. És el que es coneix com a Lluna de sang.

El motiu d’aquest color és l’atmosfera terrestre, que actua desviant la llum del Sol i només deixa passar la llum vermella. La tonalitat rogenca del disc lunar eclipsat procedeix, precisament, d’aquests rajos solars refractats a les capes baixes de la nostra atmosfera.

Quan hi haurà més eclipsis?

El 2019 només en tindrem dos. El total de lluna d’aquest proper 21 de gener i un altre de lluna, però parcial, que tindrà lloc la nit del 16 al 17 de juliol.