El proper dilluns 21 de gener tenim una cita amb l’astronomia a la ciutat. Un eclipsi total de Lluna que serà gairebé un “calc” de l’eclipsi total de Lluna del juliol de 2018, tot i que a unes hores una mica més intempestives.
Eclipsi total de lluna: Quan ho veurem?
Serà durant la matinada del dia 21 de gener, és a dir, dilluns vinent abans de la sortida del sol. Començarà a les 3.36 h i tindrà el punt màxim entre les 5.41 i les 6.43 h, una mica més d’una hora en la qual la Lluna quedarà ennegrida per l’ombra de la Terra amb tonalitats vermelloses.
Curiosament, tot i que podrem gaudir del seu punt màxim, no en veurem totes les fases, ja que en la darrera fase (la de penombra) la Lluna ja haurà marxat per l’horitzó.
Caldrà (a diferència de l’eclipsi del juliol de l’any passat) matinar molt i abrigar-se bé, atesa l’hora i època de l’any en què ens trobem, petites grans diferències per gaudir d’aquest gran espectacle astronòmic.
L’eclipsi ocultarà la Lluna del tot?
No. La Lluna no acabarà de desaparèixer del tot, tot i que quedarà molt difuminada i amb tonalitats rogenques. És el que es coneix com a Lluna de sang.
El motiu d’aquest color és l’atmosfera terrestre, que actua desviant la llum del Sol i només deixa passar la llum vermella. La tonalitat rogenca del disc lunar eclipsat procedeix, precisament, d’aquests rajos solars refractats a les capes baixes de la nostra atmosfera.
Es podrà veure bé a Barcelona?
L’eclipsi del juliol va quedar una mica difuminat
a causa de la presència de capes de núvols prims que van enteranyinar el cel arreu del país. En aquesta ocasió, no es preveu el pas de núvols alts ni mitgencs, però sí que caldrà estar atents a la presència de núvols baixos.
El pas d’un front farà que la pluja sigui protagonista a Barcelona i a sectors del litoral i el prelitoral bona part de diumenge 20 de gener. De cara al vespre, però, la borrasca responsable de les pluges tendirà a allunyar-se i donarà pas a una nit cada cop més serena, sobretot a l’oest i a l’intrior de Catalunya.
Malgrat que els núvols baixos podran deixar-se veure encara a Barcelona durant la nit i la matinada de diumenge a dilluns, tot fa pensar que les clarianes seran freqüents i permetran que l’eclipsi pugui contemplar-se, si més no, en alguns moments.
La boira i els núvols, en canvi, seran més abundants en trams del litoral del Maresme i sobretot entre la Costa Brava i l’interior de les comarques gironines, la Catalunya Central i Ponent.
El Prepirineu, la cara sud del Pirineu i moltes zones altes de l’interior del país gaudiran, probablement, de cel clar i de condicions més òptimes per a l’observació de la Lluna.
I si al final els núvols ens fan la guitza a Barcelona?
Si finalment els núvols dificulten la visió de l’eclipsi des de la capital catalana, una opció serà seguir-lo a través d’Internet. Diversos observatoris en faran seguiment arreu. A continuació en llistem alguns:
Parc Astronòmic del Montsec: http://lluna2019.ub.edu/live/index.html
Observatori del Teide, Tenerife: http://www.sky-live.tv/
Timeanddate.com: https://www.timeanddate.com/live/
Quan hi haurà més eclipsis?
El 2019 només en tindrem dos. El total de lluna d’aquest proper 21 de gener i un altre de lluna, però parcial, que tindrà lloc la nit del 16 al 17 de juliol.
Per veure’n un altre eclipsi total de lluna, similar al del 21 de gener, ens haurem d’esperar fins el mes de maig del 2021.
Recordeu que a ‘btveltemps’ hi trobareu l’última hora pel que fa al temps.