pluja barcelona
Terra mullat a l'Observatori Fabra. Alfons Puertas

La propera matinada trencarem la inèrcia seca

Estem a les portes d’un canvi de temps que molt possiblement faci arribar la pluja a Barcelona. La propera nit i diumenge al matí es preveu que arribi a Catalunya una pertorbació que ara és al sud peninsular. No serà pluja persistent que ens afecti tot el diumenge, tot i que trencarem amb una tongada de molts dies sense precipitació. Cal que plogui, i ho pot fer ja entrada la nit.

Els models preveuen una regadeta de fins a 10 mm ben bons

Gairebé tots els models de previsió es posen d’acord a dir que una massa de pluja abundant que hi ha al sud-est espanyol progressarà una mica cap al nord. En el cas de la regió metropolitana no s’esperen grans quantitats de pluja, al voltant dels 5 i 10 litres per m2. Sobretot durant la matinada de dissabte a diumenge. Són registres que no comportarien terrabastall, però que sens dubte convindrien després de molts dies sense cap pluja apreciable.

De fet, segons els registres de pluviometria de les darreres setmanes, des del dia 1 de maig que no cau pluja amb cara i ulls a Barcelona i bona part de la costa central catalana. Posteriorment, el dia 10 va ser el darrer dia en què hi va haver pluja de més d’un litre per m2 a la ciutat. Registre de misèria pluviomètrica igualment. Aquell dia 10 van caure dos litres a l’Observatori de betevé, tres milímetres a Sants, sis litres al Rectoret i tan sols un litre a Sarrià. Des d’aleshores, només quatre gotes acompanyades de fang o algun dia en què només s’ha mullat el terra.

Acumulació de pluja prevista pel model Arpege fins dilluns al migdia. Regadeta metropolitana

Més al sud pot tronar

Aquesta situació de pluja i ruixats es perllongarà des de la matinada fins a mig matí de diumenge aproximadament. Bona part de les demarcacions de Tarragona i Barcelona tindran aquesta precipitació i en el cas del Camp de Tarragona o el sud de la regió metropolitana podem tenir alguna tempesta més forta. Sempre de caire local, però no serà estrany tenir alguna acumulació d’aigua puntualment més destacable. No esperem que plogui amb torrencialitat i, per tant, serà aigua que els boscos agrairan i que estan esperant. La majoria de tempestes, però, poden ser sobre el mar.

Densitat de llamps per km2 la matinada de diumenge, segons el model Harmonie de l’Aemet. Pocs llamps i la majoria sobre el mar

Un altre fet que avala l’existència de possibles tempestes locals és el paràmetre conegut com a velocitat vertical del vent a 700 hPa. Traduït a la realitat es tracta de la capacitat que té l’aire de pujar i acabar formant núvols desenvolupats. A velocitats negatives, l’aire ascendeix. I amb valors de -50 hPa/h previstos per a la matinada, ja es poden formar núvols productors de precipitació més abundant. Aquí ho podem copsar millor:

Velocitat vertical de l’aire (hPa/h) vist pel model Arome la matinada de diumenge. Les tempestes més fortes, al voltant del mar Balear

Flor d’un dia

Aquestes precipitacions de diumenge no seran preludi d’un canvi de tendència, més aviat una interrupció en la situació estancada i xafogosa que tenim des de fa dies. A partir de dilluns la temperatura s’anirà enfilant cada dia, com a mínim fins a finals de setmana. Tampoc no hi haurà cap onada de calor, per bé que dimarts i dimecres ja ens mourem entre els 25 i 30 ºC segons el barri barceloní. A la plana vallesana passaran dels 30 ºC de màxima. La possibilitat de pluja minva força, i només cap al dimecres es podrien formar tronades a l’interior del país, que difícilment assoliran la costa.