El 23 de març és el Dia Mundial de la Meteorologia. Aquesta data commemora la creació de l’Organització Meteorològica Mundial (OMM), el 1950.

Cada 23 de març la comunitat científica celebra aquest dia amb una temàtica en concret. Aquest present 2021 girarà al voltant “dels oceans, el nostre clima i el nostre temps”.

Els oceans, els protagonistes

L’OMM ha triat els oceans com a protagonistes del Dia Meteorològic Mundial d’enguany per posar de manifest que els oceans constitueixen un sistema molt present al planeta i molt vulnerable.

Representa el 70 % de la superfície terrestre i causa efectes en el clima de tot el món. Un sistema tan gran i vulnerable (cada cop més) que pot comportar perills en un futur.

En aquest sentit, l’OMM intentarà durant el present decenni (2021-2030) dur a terme un dels seus objectiu: tenir uns oceans segurs, predictibles i transparents.

Els oceans són vitals per a nosaltres. Només els oceans han absorbit el 90 % de l’excés de calor del sistema climàtic i es calcula que d’aquí al 2100 els oceans hauran absorbit entre dues i quatre vegades més calor que en els darrers 50 anys.

Actes per seguir des de casa

Enguany, a causa de les restriccions per la pandèmia, els actes estan encara molt limitats, però es poden seguir en línia.

L’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) realitzarà un acte en línia aquest dimarts a partir de les 10.30 h.

Hi haurà la presentació d’una nova aplicació per al mòbil per facilitar el traspàs de dades meteorològiques i una xerrada sobre els oceans i el canvi climàtic, a càrrec d’Alonso Hernández Guerra, catedràtic i director de l’Institut d’Oceanografia i Canvi Global de la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria. L’acte es podrà seguir en directe, des de casa i de forma totalment gratuïta.

Enguany, el Servei Meteorològic de Catalunya no celebrarà estrictament el Dia Mundial de la Meteorologia el mateix 23 de març, però sí que ho farà la setmana vinent aprofitant la celebració del seu centenari, en un acte que tindrà lloc el dimecres 31 de març.

Tot i que no coincideix estrictament amb el dia, l’Associació Catalana de Meteorologia inicia aquest dimecres a les 19 h un cicle de conferències trimestrals també gratuïtes i via telemàtica dins de la iniciativa Els vespres de l’ACAM: converses meteorològiques.

L’ACOM mantindrà obert fins al proper 31 de març el concurs de fotografia meteorològica FOTOMET 2021. Encara hi sou a temps de participar.