La Guàrdia Civil ha desarticulat una de les organitzacions més grans de tràfic il·legal de tortugues. En total s’han confiscat 1.100 exemplars i 750 ous. No obstant això, aquesta xifra augmentarà aviat, ja que hi ha 200 femelles en època de pondre ous. A més, s’ha desmantellat el viver de tortugues de l’organització, el més gran de tota Europa.

En el marc de l’operació la Guàrdia Civil ha detingut tres persones com a presumptes autores de delictes de contraban d’espècies protegides i blanqueig de capitals. Dues d’aquestes persones eren les responsables de la cria de les tortugues en una finca rústica de Mallorca. L’altra persona era la responsable d’una botiga de fauna exòtica a Barcelona, que servia a l’organització per ‘blanquejar’ els exemplars produïts il·legalment a Mallorca. A més, al seu domicili s’hi van trobar dipòsits i piscines amb tortugues en molt mal estat de manteniment.

De les 1.100 tortugues confiscades, es van trobar exemplars de 62 espècies diferents. D’aquestes, n’hi ha cinc que es troben en perill i 14 en perill crític d’extinció.

Un animal amenaçat pel tràfic il·legal

Les tortugues són un dels animals vertebrats més amenaçats del món. De les 365 espècies reconegudes de tortuga, n’hi ha 148 que estan considerades amenaçades, segons criteris de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura. De fet, fa poc s’ha documentat l’extinció de set espècies i tres subespècies.

El tràfic, tant legal com il·legal, és un dels factors que més amenaça aquest animal, però no és l’únic. El desenvolupament urbà d’algunes zones, l’agricultura i la contaminació són altres factors importants.

Per això, aquesta investigació s’ha fet en el marc de l’operació Naultinus d’Europol, que té la col·laboració d’altres països de la UE, com Alemanya, França, Itàlia i Àustria.