Xavi Navas. Tempesta a la costa central des del Penedès durant la DANA

Aquesta setmana ha vingut marcada per una depressió aïllada a nivells alts (DANA) que ha pivotat per la península Ibèrica i ha deixat pluges torrencials significatives a les illes Balears, València o a Andalusia Occidental.

Model GFS (Wetterzentrale) – Geopotencial i isobàric divendres, 24, al migdia

Es tracta d’una bossa d’aire fred aïllada de la circulació general atmosfèrica que es combina amb un mediterrani molt calent i amb vents humits que injecten la gasolina necessària per formar tempestes de primer ordre.

A Mallorca, per exemple, s’han batut rècords de pluja diària segons l’Agència Estatal de Meteorologia: 123 litres a Muro, 137 a Santanyí o 132 a s’Alqueria. Aquests tres observatoris tenen registres des de fa 51,36 i 70 anys, respectivament.

D’altra banda, Menorca també va rebre a principis de setmana aiguats importants, amb més de 80 mm a Ferreries, fet que va provocar el desbordament de torrents i barrancs.

A banda de les Balears, el sud-oest peninsular ha rebut pluges intenses com a tracta final d’aquesta gota freda. Aquest dijous, 25 de setembre, van caure més de 60 mm a Huelva i Badajoz, amb algunes inundacions a la població de Lepe.

La DANA ha deixat dues tongades de pluja a Barcelona i un intent fallit

Aquesta gota freda ha anat movent-se per la península Ibèrica i ens ha anat enviant masses de núvols i zones d’inestabilitat. Així doncs, hem tingut dos períodes de pluja: dilluns 20 i dijous 23 al matí.

Les precipitacions de dilluns van ser força abundants però molt irregulars i van deixar més de 40 mm als pluviòmetres de Sants. La pluja d’inicis de setmana va ser forta en alguns casos i queia amb intensitat.

En canvi, la inestabilitat de dijous va donar una falsa percepció de molta aigua durant el matí, però era més aviat feble Precipitació que anava caient, dèbil, i va deixar entre quatre i set litres.

“L’intent fallit” va ser el dimarts el matí, quan van caure gotellades o plugims en alguns punts (no a tota la ciutat). Va ploure una mica a la Zona Franca, el Port, Sants-Monjuïc o les Corts. Per exemple, a l’Observatori Fabra o a la Zona Universitària van caure 0,1 litres!

Les gotes fredes ara xuclen més humitat i són potencialment més violentes

Doncs bé, en el marc d’una setmana marcada per aquesta gota freda, l’empresa Meteored ha organitzat un seminari web per abordar aquestes configuracions atmosfèriques, els riscos que suposen i la violència dels últims episodis.

El terme de DANA d’última generació prové del meteoròleg i científic americà Jeff Masters. Aquestes bosses d’aire fred aïllades retenen un 4 % més d’humitat per cada 0,55 ºC d’augment de temperatura i constata que sobre els oceans aquest increment de vapor d’aigua assoleix un 10 % respecte al 1970.

Aquest increment en la captació d’humitat pot implicar un 30 % més de precipitacions i en efecte, la possibilitat de produir-se tempestes més fortes i aiguats torrencials més destructius.

En el marc d’aquestes jornades tècniques, el físic i meteoròleg José Miguel Viñas ha afirmat que les DANA que es formen i afecten la península Ibèrica tenen més probabilitat de provocar episodis meteorològics d’alt impacte. A banda del comportament atmosfèric, aquí cal sumar-hi l’urbanisme i la planificació territorial en zones inundables, fet que n’augmenta la vulnerabilitat.

Tot i això, Viñas diu que és massa aviat per confirmar científicament si el nombre de gotes fredes ha augmentat en els últims anys.

Així doncs, les DANA ja han generat dos termes derivats o associats: les d’última generació, i les pseudo-DANA, que ho vam explicar en aquest article: