canal d'Urgell-IRTA
Canal d'Urgell. Foto: IRTA

Un equip d’investigadors de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha calculat que durant la temporada de regadiu els cultius de les comarques de Lleida, els quals suposen el 76 % de tot el regadiu de Catalunya, han necessitat un 14 % més d’aigua de reg que la mitjana dels darrers cinc anys per garantir les produccions. Això ha suposat un total de 82 hectòmetres cúbics d’aigua, l’equivalent aproximadament a tota l’aigua que pot encabir un pantà com el de la Llosa del Cavall o a la meitat de la que encabeix el pantà de Camarasa.

Només 180 litres entre el març i el setembre a Lleida

L’aigua que necessita un cultiu depèn de les condicions meteorològiques i del creixement de la planta. Si fa més calor, la planta transpira més aigua a través de les fulles i a la vegada se n’evapora més del sòl, el que es coneix com a evapotranspiració.

La precipitació acumulada de març a setembre a Lleida ha estat de només 180 litres per metre quadrat, un 13 % menys que la mitjana dels darrers cinc anys. La temperatura mitjana d’aquest període ha estat 1,5 ºC superior a la mitjana. A tot això cal afegir-hi quatre onades de calor consecutives i la superació durant 38 dies del llindar dels 35 graus.

Tot plegat ha implicat que els cultius hagin tingut molta més demanda d’aigua de l’habitual, un 14 % més.

Per als càlculs, els investigadors s’han bastat d’imatges dels satèl·lits Sentinel-2 i Sentinel-3, dades de Copernicus i models físics que permeten elaborar els mapes d’evapotranspiració dels conreus.

Campanyes de reg cada cop més complicades

Els experts preveuen que tot indica que aquest any no quedarà com una anècdota, i que és possible que cada cop sigui més freqüent conviure amb un clima caracteritzat per sequeres, onades de calor i pedregades. Segons Joaquim Bellvert, investigador de l’IRTA, “de cara a l’any vinent cal que ens preparem per a una campanya de reg molt complicada, on cada gota d’aigua comptarà i serà clau fer un ús racional i eficient de l’aigua de reg”.

Els experts de l’IRTA adverteixen que la propera campanya podria començar amb els embassaments en “mínims històrics”.

Actualment, els embassaments de la confederació hidrogràfica de l’Ebre (CHE) es troben al 45 % de la capacitat i els de les conques internes de Catalunya, al 37 %, i, malauradament, els models estacionals no entreveuen de moment una tardor plujosa.

El pantà de la Baells es troba actualment només al 35 % de la capacitat.

Una eina per predir la demanda d’aigua a temps real

Els investigadors del programa “Ús eficient de l’aigua en agricultura de l’IRTA” estan desenvolupant una eina d’accés obert basada en dades meteorològiques i satel·litàries que permetrà a les comunitats de regants fer un seguiment de l’evapotranspiració i l’estat hídric dels cultius a temps real.

Aquesta informació permetrà que els regants puguin conèixer exactament quanta aigua necessitaran aportar a cada parcel·la i podran preveure les demandes d’aigua al llarg de la campanya de reg.

Segons Jaume Casadesús, investigador de l’IRTA, aquesta eina els permetrà anticipar-se i distribuir millor l’aigua, i de manera més eficient, en cas que persisteixin les sequeres en el futur.