Cimera Glasgow escalfament global

La Conferència de les Parts de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic ha finalitzat enguany amb un acord de mínims el darrer dia amb l’objectiu de mantenir el límit de l’augment de la temperatura en els 1,5 graus.

La fi d’una era?

Les parts negociadores, amb representants de gairebé 200 països, han acordat demanar sortir ja de l’era dels combustibles fòssils i abandonar-los definitivament. Cap a l’any 2030 l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle han de reduir-se un 43 per cent, mentre que l’objectiu final és encaminar-nos cap a un món en què les emissions netes zero s’assoleixin el 2050.

Per aquest motiu en l’acord es demana als països que prenguin mesures per accelerar l’ús de les energies renovables tot triplicant-ne la capacitat, així com duplicar l’eficiència energètica.

La Unió Europea és qui ha lluitat més per descarbonitzar el planeta, si bé s’ha trobat amb el topall dels principals països petrolers, així com dels països en vies de desenvolupament, que veuen frenat el seu creixement econòmic. A això també s’hi afegeixen altres factors que alenteixen el procés, com la guerra d’Ucraïna.

Finançament per accelerar la transició

En la conferència també s’ha arribat a l’acord de posar en marxa un fons de pèrdues i danys, així com també l’ajuda als països en desenvolupament perquè creïn plans nacionals que s’encaminin cap a una transició vers les energies renovables.

Altres acords

D’altra banda, la COP28 ha servit per atorgar una plataforma per tal que els governs dels diversos països, així com les empreses i la societat civil, puguin col·laborar i trobar plegats solucions cap a una transició verda. A més a més, s’ha pogut acordar la reducció de les emissions relacionades amb l’agricultura i l’eliminació dels subsidis als combustibles fòssils.

Polèmica des del principi

La conferència ja va començar amb polèmica pel fet de celebrar-se als Emirats Àrabs, un dels principals productors de petroli del món. En aquest sentit, la seva posició respecte de l’ús de combustibles fòssils ha estat clara: no hi han fet una declaració a favor.

Ja hi ha data per a les pròximes COP

L’Azerbaidjan serà el país que acollirà el novembre del 2024 la vint-i-novena edició de la COP, mentre que el Brasil n’acollirà la trentena el mateix mes del 2025.