La contaminació atmosfèrica és un dels desafiaments a què s’enfronta la societat, atès que afecta profundament la salut de les persones i el medi ambient. Un dels més importants és la pols sahariana.

Què és?

És un fenomen comú durant els mesos d’estiu i primavera a la ciutat de Barcelona. Les partícules de pols del desert del Sàhara són extremadament fines i poden ser transportades a altituds elevades a causa del vent. Fins i tot, poden arribar a l’estratosfera.

Els vents en alçada acaben de rematar la feina quan fan viatjar aquestes partícules fins a les nostres latituds. Posteriorment, comencen el camí de baixada, tot afectant la qualitat de l’aire que respirem, i es dipositen a la superfície o cauen arrossegades per les gotes de pluja, la qual cosa dona lloc a precipitació amb fang.

Com ens pot afectar?

La pols que ens arriba és una barreja complexa composta per partícules sòlides i líquides, tant orgàniques com inorgàniques, en suspensió. Són petitíssimes, ja que mesuren micròmetres (una mil·lèsima part d’un mil·límetre). És el que s’anomena matèria particulada (PM).

Com que són tan petites, poden penetrar profundament en els pulmons quan són inhalades, i dipositar-se directament als alvèols, que són els òrgans que permeten l’intercanvi d’oxigen que va a parar al torrent sanguini.

Tot plegat, pot agreujar problemes respiratoris preexistents, com l’asma, i col·laborar en el desenvolupament de malalties cardiovasculars. A banda, la pols sahariana afecta la qualitat de l’aire en general, independentment de l’estat de salut de les persones.

Quines mesures podem prendre?

Durant els dies en què duri la intrusió de pols sahariana cal considerar limitar les activitats a l’aire lliure, així com evitar fer exercici físic intens perquè podria augmentar la inhalació d’aquestes partícules.

Si es disposa d’aire condicionat a casa, cal fer-lo servir amb els filtres adequats per impedir que aquestes partícules entrin a casa.

També cal tenir cura dels grups més sensibles, com infants, persones grans o persones amb problemes respiratoris.