temperatura màxima prevista per a dissabte 13 d'abril del 2024
temperatura màxima prevista per a dissabte 13 d'abril del 2024

Una massa d’aire tropical se’ns tirarà al damunt aquests dies. La temperatura tornarà a fer una escalada important i ens deixarà un cap de setmana amb regust d’estiu. On i quan hi haurà els valors màxims? Quins seran?

Diumenge, el dia de més calor

La temperatura anirà pujant esglaons des de dijous i de forma ininterrompuda fins diumenge, quan farem el màxim d’aquesta calorada fora de temporada. La segona en menys de 10 dies.

En aquesta ocasió, la temperatura màxima sembla que podria assolir valors encara més elevats que en el darrer episodi, i tot fa pensar que seran moltes més les superacions de 30 ºC de màxima, tant de dissabte, com de diumenge, que es presenten amb uns migdies dignes de finals de juny.

Temperatures entre 10-15ºC superiors a l’habitual a 1.500 m d’altura per a dissabte al litoral cantàbric i França

A hores d’ara, és molt probable que se superin els 30 ºC (tant dissabte com diumenge) al pla de Lleida, la Catalunya central, algunes zones del prelitoral i, especialment, la vall de l’Ebre, on alguna zona podria quedar fins i tot ja més a prop dels 35 ºC que dels 30 ºC.

A la costa, tenir un mar encara fred frenarà una mica la temperatura però, a diferència de fa tot just una setmana, quan teníem vent de mar, aquest cop tindrem vent més agarbinat i, per tant, més càlid i menys humit, cosa que comportarà que es puguin donar també els valors màxims d’aquests primers mesos del 2024 aquest proper cap de setmana, amb registres que podrien, fins i tot, superar en algun punt els 25 ºC.

Les mínimes també faran un salt contundent

Les temperatures màximes sembla clar que seran més altes que les de l’episodi de fa uns dies. Les mínimes, en canvi, ofereixen encara dubtes, especialment a les comarques interiors, on ja fa una setmana es van assolir rècords històrics de temperatura mínima en un mes d’abril, amb alguns registres que diumenge passat no van baixar dels 16 ºC, un fet que aquesta setmana s’entreveu bastant més complicat.

A la costa, en canvi, sí que sembla factible superar els valors mínims de la setmana passada i, de fet, alguns models fins i tot indiquen alguna nit en la qual podria ser difícil baixar dels 17-18 ºC en alguns punts de Barcelona, sempre que el vent terrer es mantingui durant tota la nit, un fet que alguns models pronostiquen però altres, encara no.

De nou, tenir un mar encara fred evitarà molt probablement que aquest episodi de calor desmesurada en ple abril ens deixi les primeres nits tropicals, que tot fa pensar que hauran d’esperar encara unes setmanes.

Rècords, sí o no?

L’episodi de fa una setmana ja va deixar rècords sonats en alguns punts de la península i, com hem vist, també de temperatura nocturna a l’interior de Catalunya.

Aquesta situació pot tornar a repartir rècords en alguns punts de la geografia peninsular i, en aquest sentit, semblen especialment probables al terç nord.

Font: ECMWF

L’índex de pronòstic extrem (EFI) previst per a dissabte mostra una clara anomalia a tot el continent, però especialment al nord de la península ibèrica, on la isolínia que segueix el número 1 indicaria les zones potencialment susceptibles de trencar algun rècord absolut de temperatura màxima. Alguns models tornen a pronosticar valors propers als 30 ºC a indrets interiors del País Basc, la vall de l’Ebre i l’interior de Galícia.

En el cas de Barcelona, els registres a superar (si arribés el cas) serien els 27,9 ºC de les Corts (Meteocat) o els 27,5 ºC de l’Observatori Fabra de fa tot just un any (12 d’abril del 2023).

Les mínimes més altes registrades a l’abril en aquests dos punts de la ciutat són uns gens menyspreables 18,6 ºC, el 20 d’abril del 1945 a l’Observatori Fabra, i els 18,5 ºC del 26 d’abril del 2010, a les Corts. Veurem aquest abril.

El final, a principis de la setmana vinent

Aquest episodi de calor desmesurada acabarà a principis de setmana sense cap gran patacada termomètrica i amb una situació que fa pensar més en una lenta desinflada que no pas en cap gran descens.

En el millor dels casos, simplement per acostar-nos a una teòrica normalitat en un pronòstic que, en la majoria d’escenaris, s’entreveu que continuarà marcant una temperatura lleugerament superior a la mitjana.

La pluja, de moment, ni hi és ni se l’espera i la primera quinzena de mes acabarà, si no hi ha cap canvi de darrera hora, com una de les més eixutes registrades mai en el que, teòricament, és el mes de l’any amb més dies de pluja.