cop-27 egipte
Pla general de la taula presidencial de la COP26 el 13 de novembre de 2021 (Horitzontal)

Aquest diumenge ha començat la COP27, la cimera que té com a objectiu reforçar el compromís de tots els països per contenir el canvi climàtic. L’edició se celebra a Sharm al-Sheikh, prop del mar Roig (Egipte), i reunirà al voltant de 200 líders polítics d’arreu del món, entre els quals Joe Biden, Ursula von der Leyen i l’acabat de nomenar primer ministre del Regne Unit, Rishi Sunak.

Al llarg de dues setmanes es pretén avançar en diferents qüestions basant-se en l’Acord de París, del 2015, i que es concretin mesures de suport per part dels estats més rics cap a la resta del món.

Punts a tractar a la COP27

La cimera d’aquest 2022 es resumeix en quatre punts bàsics:

  • El primer punt bàsic que es tractarà és la mitigació, és a dir, impedir que la temperatura global assoleixi uns nivells que podrien arribar a tenir conseqüències desastroses per a la humanitat. El topall establert són dos graus respecte a nivells preindustrials, intentant-lo mantenir per sota d’1,5 graus. Segons l’organització això requereix accions “atrevides i immediates” per part de totes les nacions, sobretot les que estan en una millor posició.
  • El segon punt és l’adaptació, la qual busca incloure la qüestió climàtica a les agendes de tots els governs. La cimera subratlla en aquest sentit la necessitat que totes les parts posin de manifest “un compromís polític” per donar suport a les comunitats més vulnerables.
  • Es pretén fer més avenços en el finançament, un tema que fins ara no ha acabat d’avançar. En les últimes cimeres els països més desenvolupats es van comprometre a invertir almenys 100.000 milions de dòlars fins a l’any 2020 en les economies més necessitades per ajudar-les a reduir les seves emissions i preparar-se per al canvi climàtic. L’objectiu no es va assolir (les ajudes van arribar a 86.800 milions de dòlars el 2020) i es va posposar fins al 2023.
  • El darrer punt clau és la col·laboració i traslladar els compromisos adoptats en les reunions anteriors en accions. L’organització insta totes les parts-governs, sector privat i societat civil a “transformar la forma en què interactuem amb el planeta”.

La cimera anterior de Glasgow

La cimera celebrada el 2021 a Glasgow va ser qualificada per alguns de fracàs, ja que no es va acabar concretant un pla contundent per eliminar l’ús del carbó. Des de la mateixa organització diverses veus van reconèixer que pocs dels participants van tornar-ne “completament satisfets” i van criticar que la voluntat política va ser “insuficient per superar les profundes contradiccions entre països”.

Amb aquest record encara present, han estat diverses les veus que han volgut posar en relleu la importància de la cimera d’enguany per evitar que es repeteixi una trobada que va deixar un sabor agredolç.

El secretari general de l’ONU, António Guterres, confia que la cimera d’Egipte servirà per “reconstruir la confiança i restablir l’ambició necessària per salvar el planeta i fixar les bases per a una acció climàtica molt més ràpida i decidida”.