Besòs o Llobregat i mar o muntanya

: són les quatre coordenades bàsiques per orientar-se a Barcelona. Els dos rius delimiten la ciutat i hi desemboquen, molts quilòmetres enllà del seu naixement.

El que comparteix més recorregut amb els límits polítics de Barcelona és el Besòs, que neix de la unió de dos rius: el Mogent i el Congost, al Vallès Oriental. És en aquest punt d’aiguabarreig quan pren el seu nom i es reconeix l’inici del seu recorregut fins al marc. A banda dels dos que provoquen el seu naixement, el Besòs té tres afluents principals més: el Tenes, el Ripoll i la riera de Caldes.

El cabal d’aquest riu és petit, d’uns 5 m³ per segon, i no és habitual que tingui crescudes, tot i que quan plou és normal que multipliqui l’aigua que transporta per 10. A més, en casos de pluja molt abundant, el cabal pot multiplicar-se per 100. Com en tots els rius mediterranis, que es produeixin increments del cabal és una cosa normal i també molt necessària per a l’ecosistema que l’envolta.

Afluents riu Besòs

El Llobregat, més al sud, és un riu molt més llarg i amb més cabal. De fet, neix a les Fonts del Llobregat, a Castellar de n’Hug, als Pirineus, a 1.295 metres d’altura. La seva llargària és cinc vegades el Besòs i el cabal, a l’altura de Barcelona, és d’entre 8 i 9 m³ per segon.

En aquest riu és més habitual que hi hagi crescudes que no pas en el Besòs, però les seves dimensions fan que es visualitzin menys. També per això el risc de desbordament és inferior, a banda dels embassaments, que suporten l’augment de la càrrega d’aigua quan plou.

afluents riu Llobregat

Quina és la salut dels rius?

El riu Besòs estava especialment brut durant el segle XX.

La seva conca era molt utilitzada i s’embrutava molt. De fet, sovint s’hi podia veure escuma surant a la superfície. La salut del Llobregat era una mica millor que la del Besòs, però també necessitava una millora que s’ha produït en els darrers anys.

En els dos casos, la inversió en depuradores i la millora dels seus ecosistemes han contribuït a millorar-ne la qualitat. De fet, és per això que ara les lleres dels rius tenen cada vegada més usos ciutadans. La llera del Besòs va acollir espais familiars durant les Festes de la Mercè del 2018.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a