La temporada de bolets 2021 a Catalunya ha començat tocada a causa de la calor extrema de mitjans d’agost, però sobretot de la sequera acumulada dels darrers mesos i de tot l’estiu, la qual ha afectat gairebé tot el territori català en major o menor mesura.
Tot plegat està condicionant l’arrencada de la temporada de bolets, la qual se sol iniciar habitualment entre mitjans i finals d’estiu a les cotes altes dels Pirineus, i es va estenent gradualment cap a la terra baixa amb el pas de les setmanes i mesos.
Què necessiten els bolets per sortir?
Els bolets necessiten unes condicions de temperatura i humitat molt concretes i constants. La temperatura extrema —sobretot les glaçades—, la manca de pluja i el vent són els principals enemics.
A més, no tan sols és important la meteorologia de finals d’estiu i la tardor, sinó que també ho és com es comporta la primavera. L’ambient humit a la primavera permet que es puguin desenvolupar correctament els micelis, una mena de teranyina o cotó fluix a través del la qual es nodreixen els fongs. Aquest fet que repercuteix en la producció de bolets de cara a la tardor.
Els bolets en un context de canvi climàtic
Les temporades bones i dolentes es van alternant habitualment a casa nostra, un fet lligat a la irregularitat típica del clima mediterrani. A aquest fet s’hi afegeix actualment el component vinculat al canvi climàtic.
Juan Martínez de Aragón, investigador del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), va explicar al programa ‘Deuwatts’, de betevé, que des de fa més de 20 anys el CTFC recull informació micològica a més d’un centenar de parcel·les d’estudi repartides pel conjunt de Catalunya. En algunes d’aquestes parcel·les s’hi han instal·lat instruments meteorològics que permeten analitzar les diverses variables que afecten la producció de bolets. La informació obtinguda permet conèixer quina és la dinàmica de les diverses espècies.
Segons Martínez de Aragón, s’està observant que l’efecte del canvi climàtic es manifesta en forma d’un endarreriment de l’inici de la temporada de bolets, però no tant pel que fa a canvis de producció o de diversitat d’espècies. L’expert destaca en aquest sentit que no s’està observant una tendència a més o menys producció en els darrers anys.
És esperable que ens acostumem a anar a buscar els bolets més tard. Si el fred arriba més tard, també podrem anar a buscar els bolets més tard
La temporada de bolets, en definitiva, no s’escurçarà en el futur, sinó que tendirà a moure’s una mica cap a l’hivern.