Un tuit d’en Damià Gibernet, veí de Vallvidrera, en què lamentava que els Mossos d’Esquadra li havien aixecat acta per tenir animals a la seva masia, Can Mandó, ha rebut moltes mostres de suport. Reivindica que s’aixequi la prohibició a la ramaderia a la banda barcelonina de Collserola.
“Necessitem molts Damià Gibernet a Collserola”
Des del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola consideren que s’hauria de permetre la ramaderia per potenciar las biodiversitat i prevenir incendis forestals. Entitats agroecològiques com Can Pujades també demanen la derogació de l’ordenança municipal que prohibeix l’activitat ramadera.
El consorci ha notificat a l’Ajuntament el seu suport a Damià Gibernet i ja fa mesos que va instar l’Ajuntament que modifiqués l’ordenança per permetre la ramaderia a la part barcelonina del parc. Des del Parc consideren que “és absurd que es doni aquesta situació amb Damià Gibernet, en necessitem molts d’ells potenciant la pagesia de Collserola. Demanem que es resolgui la situació”, diu Marià Martí, gerent del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola.
Un activista de la vida rural
Damià Gibernet és un activista agrícola que està recuperant l’extingida gallina de Sant Cugat, ha recuperat el tomàquet Mandó i té un banc de llavors per conservar les varietats autòctones de Collserola. També fa difusió del coneixement de pagesia a través d’un canal de YouTube.
“L’ordenança s’ha d’adaptar al parc”
Actualment, tots els municipis que formen part del parc de Collserola poden tenir ramaderia menys Barcelona. Segons el consorci del parc, la normativa és contradictòria amb Collserola perquè està pensada només en clau urbana. “Un dels valors del parc és promoure l’agricultura i la ramaderia com estratègia agroalimentària i per potenciar la biodiversitat. Per això l’ordenança s’ha d’adaptar a la realitat del parc natural”, demana Martí.
Ramaderia per prevenir incendis forestals
Des del Parc Natural de Collserola recalquen la importància de tenir un paisatge segur i cuidat amb ramats d’ovelles per fer el manteniment dels boscos i així prevenir incendis forestals. “Si els paisatges estan pasturats de forma natural es treu càrrega de forc potencial perquè s’elimina la biomassa”, explica Marià Martí.
Entitats demanen la derogació de l’ordenança
Fa anys que diverses entitats agroecològiques de Collserola demanen la legalització de la ramaderia a Barcelona. Volen que l’Ajuntament modifiqui aquesta normativa del 2001: “A la resta de municipis del parc es pot fer ramaderia, es pot fer prevenció d’incendis amb ramats i a la banda barcelonina no. Les administracions ho saben, els hem fet saber“, diu Salvador Ferran, de la cooperativa Can Pujades de Vallvidrera.
L’Ajuntament hi està treballant
Per la seva banda, fa mesos que l’Ajuntament està treballant en diferents vies per poder facilitar l’activitat. Fins ara, s’han fet diferents estudis de com es podria modificar i s’està en conversa tant amb la Generalitat com amb el Consorci del Parc per explorar les diferents vies. El consistori està revisant l’ordenança perquè algunes determinades activitats de ramaderia estiguin permeses com la de ramats reduïts, gallines, conills o elaboració de mel als entorns de les masies.