Un grup de nedadors ha trobat un dofí mort surant davant de la zona de banys del Fòrum. Els nedadors estaven entrenant-se en aigües obertes aquest dijous al matí quan han trobat l’animal. El dofí estava surant panxa enlaire a pocs metres del litoral, i no tenia cap ferida ni cap cop visible. “El mar estava bastant mogut quan el vam veure”, explica Gerard Alemany, entrenador del club de natació en aigües obertes Radikal Swim, que dirigia el grup de cinc nedadors. Alemany assegura que no era gaire gran, sinó “d’un metre i mig com a molt”.

Un cop localitzat el dofí, els nedadors van avisar al Barcelona International Sailing Center (BISC), des d’on surten a nedar al mar dos cops per setmana durant tot l’any, per alertar-ne les autoritats. Justament aquest cap de setmana se celebra un campionat nacional de regates en aquesta zona del litoral.

Alemany assegura que és la primera vegada que es troba un dofí, malauradament mort, mentre neda a Barcelona. Tot i això, no és un fet aïllat. Ara fa uns mesos, al maig, es va localitzar un dofí desorientat i molt dèbil al trencaonades de l’Hotel W. L’animal va morir poc abans d’arribar a la platja, quan el personal de la Fundació Cram l’estava assistint. Una mica abans, al març, també es van trobar dos dofins morts a la platja de Gavà.

Veure dofins a la costa barcelonina

No és infreqüent veure dofins, i fins i tot balenes, al litoral barceloní i a la costa catalana. A principis d’aquesta primavera se’n va poder visualitzar un grup a prop de la costa barcelonina. Es tractava d’una família de cetacis que nedava a tocar d’una embarcació a unes 30 milles de distància —uns 48 km— de la costa de Barcelona. També durant el confinament, quan hi havia un menor trànsit marítim i menys estrès acústic, se’n van poder visualitzar amb més facilitat.