Carlos Blanco treballa com a guarda rural en àrees privades de caça i el 2018 va començar a sentir a parlar del problema de la vespa asiàtica. Els agricultors, caçadors i apicultors li comentaven que veien aquests nius i li preguntaven què s’hi podia fer. Es va posar a investigar-ho i va conèixer Manuel Lolo Andrade, membre de l’equip de Protecció Civil de Cambre, prop de la Corunya. Ell és l’especialista que sap més de la vespa asiàtica a tot Espanya i és qui va crear el sistema d’eliminació de nius amb pirotècnia el 2014.

Carlos Blanco en procés de preparació de l’explosió del niu de vespa asiàtica

Blanco es va interessar pel mètode i va decidir fer el curs per treure’s el carnet d’expert pirotècnic. Després va fer els tràmits per poder utilitzar i emmagatzemar els explosius i actualment és l’únic tècnic a tot Catalunya autoritzat per destruir nius de vespa asiàtica amb aquesta tècnica.

Un dels mètodes més ecològics

“La pirotècnia és un dels millors mètodes per eliminar nius quan es troben ubicats en arbres perquè és eficaç i instantani, les elimina totes i, a més, és dels més ecològics perquè no deixa residus“, explica Blanco. Es tracta d’una pólvora que no fa foc. L’únic material contaminant seria el cable elèctric, que es pot recuperar per portar-lo a la deixalleria. “En canvi hi ha altres mètodes que a banda d’eliminar les vespes també afecten altres éssers vius i també els aqüífers”, detalla el tècnic.

“La vespa asiàtica és una espècie invasora i està fent un mal terrible a altres espècies i per això s’ha d’eliminar. Fer explotar nius és una manera de frenar-ne el creixement exponencial perquè de cada niu en poden sortir 50 més o més”, argumenta Blanco, que creu que a Catalunya encara som a temps d’evitar que la situació empitjori tant com a la cornisa cantàbrica.

S’hauria de crear una aplicació perquè la gent que passeja i vegi un niu pugui deixar constància de la seva ubicació i així l’empresa que li correspongui pugui anar a eliminar-lo immediatament“, reivindica.

La invasió europea va començar el 2004 per Bordeus

La invasió a Europa va començar el 2004, quan una o diverses vespes reines fecundades van arribar a França en un vaixell de mercaderies. La població va créixer, va travessar fronteres i es va veure per primera vegada a Navarra el 2010. El 2017 ja s’havien escampat per tot el nord d’Espanya i les Balears. A la cornisa cantàbrica actualment hi ha molta afectació i Catalunya, asseguren els experts, va en la mateixa direcció.