La imatge d’una vespa asiàtica capturant al vol una abella negra per menjar-se-la és habitual al Parc Natural de Collserola. En un dels apiaris de l’abellaire Eric Barbero, entrevistat al ‘bàsics’, la variant asiàtica està perjudicant l’espècie autòctona, fins a exterminar-la. El perill, però, no ataca només l’insecte de la mel. L’apicultor alerta que “estem en una situació de crisi”, i que aquesta espècie invasora afectarà també “la població d’erugues i papallones ben aviat”, reduint-ne considerablement el nombre. El següent seran les llagostes, insectes pal i altres escarabats, i després les formigues: “Ja he vist vespes asiàtiques esperant a les portes dels formiguers per alimentar-se”.

Més enllà dels animals, l’espècie invasora ha començat a fer malbé la producció de raïm. “Tinc companys agricultors i pagesos que estan tenint males collites per culpa de la vespa asiàtica, així com molts apicultors que han hagut de tancar”, diu l’abellaire. Si les colònies de vespes es van enfortint a Collserola, aquesta cadena es perpetuarà en la resta d’espècies de fauna i flora. “No hi ha vida, ens cau l’ànima als peus”, ha lamentat.

“L’assetjament fa que les abelles no surtin del niu i no s’alimentin”

Barbero ha sacrificat tota la collita de mel de tardor, amb la pèrdua econòmica que suposa, per tal que “les abelles sobrevisquin”. La invasora necessita proteïna per sobreviure, que extreuen del tòrax de l’abella local després de caçar-la, sovint a les portes del seu propi rusc. “La pressió que fan a les nostres abelles les ha atemorit, s’han oblidat d’anar a les flors per pol·linitzar, estan en mode supervivència”, explica Barbero que assegura que les seves abelles viuen assetjades.

La invasió, un error humà

L’abellaire apunta a “un error humà” la proliferació de l’espècie invasora. “La globalització ha afavorit que les vespes vinguin amb bucs transatlàntics des de l’altra banda del món”, ha explicat, “i la nostra fauna no ho demanava, ens hem equivocat nosaltres“.

Pirotècnia per eliminar nius de l’espècie invasora

La vespa asiàtica va arribar a Collserola el 2017 i des d’aleshores ja s’ha estès a tres quartes parts del parc. S’han provat diversos mètodes per eliminar aquest insecte, però un dels més eficaços i ecològics és aquest el de la pirotècnia. És una tècnica bastant nova, molt desconeguda a Catalunya, però que ja fa temps que s’utilitza a la cornisa cantàbrica, on aquesta vespa està més estesa. Carlos Blanco, que és l’únic tècnic autoritzat a tot Catalunya per treure un niu de vespa asiàtica amb pirotècnia, ha explicat al ‘bàsics’ que els nius de Collserola -que tenen una durada d’un any abans que l’animal els abandoni- que fa uns mesos feien 30 o 40 centímetres de diàmetre ara poden arribar a mesurar un metre.

Collserola per a la vespa asiàtica és el paradís. S’hi troba bé de temperatura, la humitat és l’adeqüada i el clima les afavoreix”, ha explicat Blanco, que també diu que l’abella autòctona de la mel no està preparada per enfrontar-se a la invasora. “Els caldrien centenars d’anys per crear una defensa natural contra les vespes”.

Laboratoris, la solució fer per aturar-ho

Blanco i Barbero coincideixen que les administracions poden buscar estratègies per aturar la reproducció de la vespa asiàtica a Collserola, però no n’és l’única responsable. “Aquest és un problema nou, i el primer que hem de fer és seure i parlar de com abordar-lo”. La millor manera, han dit, és tractar l’extinció de l’espècie com una malaltia” i per tant, “fer-ho al laboratori amb recursos econòmics que treballin per aïllar les feromones de les vespes femelles”.