meteored
Previsió de pluja segons el model ECMWF dijous a les 19 h. Font: Meteored

Els mapes fa dies que anuncien un canvi breu, però sobtat, de temps entre dijous i divendres. El canvi arribarà a través d’un front fred atlàntic que anirà acompanyat d’un embossament d’aire fred notable en altura. El notarem sobretot en forma d’un increment de la inestabilitat entre dijous a la tarda i divendres, i d’un descens posterior de la temperatura.

A continuació et detallem el que se sap fins ara d’aquest canvi de temps i com afectarà Barcelona aquests pròxims dies. Farà fred? Plourà?

El temps a Barcelona: previsió per avui i set dies més
La presència d’aire fred en altura afavorirà el desenvolupament de les nuvolades

Tempestes irregulars però localment fortes a l’est de Catalunya

Tot fa pensar que la zona més afectada pels xàfecs i tronades serà l’est i el nord-est del país. En quedaran al marge les comarques de Ponent i del sud de Catalunya, on el vent de mestral associat al pas del front mantindrà l’ambient eixut i dificultarà el creixement de les nuvolades.

En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís de perill per a dijous (grau 1/6) davant la previsió de xàfecs intensos que podran deixar més de 20 litres per metre quadrat en 30 minuts. L’avís engloba diverses comarques de la meitat est de Catalunya, entre les quals el Barcelonès, on entre les 14 h i les 20 h hi podria descarregar algun xàfec de forta intensitat.

L’any 2022 bat el rècord de nits tropicals a la majoria d’observatoris de Barcelona
El centre de Barcelona, amb 110 nits tropicals i una trentena de tòrrides, és on se n’han registrat més

Incertesa pel que fa a la pluja a Barcelona

Les zones que es veuran afectades amb major probabilitat per les precipitacions seran alguns punts del Prepirineu, els Pirineus Orientals i l’interior i el nord de les comarques gironines. Aquests sectors quedaran al marge del vent de mestral i ponent del centre i el sud del territori, també de la tramuntana del nord del Cap de Creus. El vent hi bufarà feble de direcció variable, un fet que podrà afavorir el desenvolupament de les nuvolades.

Els xàfecs ja descarregaran de punts de la plana empordanesa i del nord de la Costa Brava des de bon matí, però serà de cara al migdia quan s’activaran als Pirineus Orientals i el Prepirineu i s’estendran vers al sud i sud-est al llarg de la tarda.

Europa ha viscut l’estiu més calorós des que hi ha registres
L’estiu ha superat en quatre dècimes el del 2021 a Europa, el que havia estat rècord per càlid fins ara

Tot fa pensar que arribaran amb nitidesa al prelitoral vallesà i el nord del Maresme a partir de mitja tarda. Alguns models indiquen la possibilitat que també acabin viatjant fins al Baix Maresme i assoleixin a la costa barcelonina o la mateixa ciutat de Barcelona. D’altres, per contra, els fan passar més al nord del Besòs o per sobre Mataró.

Previsió de vent en superfície dijous a les 19 h. S’observa una línia de convergència al nord del Barcelonès que podria afavorir els ruixats en aquest sector. Font: AROME/ Meteociel

Rebuf a la costa de Barcelona: pluja sobretot al mar

Entre darrera hora de dijous i divendres al matí els ruixats quedaran concentrats davant la costa barcelonina. El rebuf farà que la pluja caigui sobretot damunt del mar, tot i que no es pot descartar que pugi fregar algun punt de la costa entre el litoral central i la Costa Daurada.

Rebuf i pluja nocturna a Barcelona: difícils de pronosticar
El rebuf pot afavorir potents nuvolades que descarreguen amb força damunt del mar o al litoral. Sovint ho fan en hores nocturnes a causa del vent de terral

Divendres s’obriran clarianes, però a la tarda encara s’esperen ruixats o alguna darrera tempesta al Maresme i sobretot a la rodalia del massís del Montseny. Malgrat que la probabilitat és baixa, no es pot descartar que al vespre pugui acostar-se a Barcelona algun xàfec.

El cap de setmana es retirarà l’embossament d’aire fred i l’arribada d’una falca anticiclònica s’encarregarà d’estabilitzar novament la situació meteorològica.

Ambient més fresc a partir de dijous i divendres

El canvi de temps farà recular el termòmetre de forma clara entre dijous i divendres. Les màximes de més de 25 graus de la primera meitat de la setmana no es repetiran. Divendres, la màxima difícilment superarà els 22 graus a Barcelona.

La temperatura tendirà a anar pujant durant el cap de setmana. La setmana vinent es mantindrà l’ambient força càlid als migdies, tot i que les nits continuaran de tardor.

Nova enfarinada al Pirineu

La combinació de més fresca i de precipitació farà reaparèixer la neu als Pirineus, després de l’enfarinada que hi va haver diumenge 25 de setembre. Aquesta vegada, però, la cota baixarà més i passarà dels 2.200 metres de dijous al migdia fins als 1.800 metres del final de la jornada. Divendres, fins i tot podria baixar als 1.600 metres, tot i que la precipitació es restringirà a l’Aran. Entre dijous i divendres es podran acumular al voltant de 5 cm de neu al vessant nord dels Pirineus i al sector oriental de la serralada.