canvi temps Barcelona i Catalunya febrer 2023
Mapa d'altura previst per a dimecres. Meteociel-ECMWF

Els principals models meteorològics han anat fluctuant els darrers dies, discrepant entre si, pel que fa al pronòstic de l’episodi que afectarà Catalunya a partir de dilluns, 6 de febrer. A hores d’ara, el consens és força notable, si més no pel que fa als primers dies de la setmana, i és el moment de concretar i preveure en quina mesura aquest temps afectarà Barcelona i Catalunya.

Sensació d’hivern marcada

La temperatura baixarà de forma sobtada aquest dilluns, quan la màxima recularà arreu del territori excepte al pla de Lleida, on l’ambient ja ha estat fred durant el cap de setmana.

La sensació d’hivern serà evident al llarg de tota la setmana a causa del vent, que n’accentuarà la sensació de fredor. Malgrat això, no s’espera cap onada de fred. El vent i la presència de núvols dificultaran el refredament nocturn, a diferència del que va passar a finals de gener.

Vent de gregal moderat a l’inici de l’episodi

Entre la borrasca mediterrània, que es formarà dilluns entre les Balears i les costes d’Algèria, i el potent anticicló centreeuropeu, es generarà un flux de vent de gregal i llevant que incidirà directament cap a les costes peninsulars. El vent de gregal es farà notar amb més energia al litoral i en zones elevades de la serralada prelitoral i la serralada Transversal. Dilluns i dimarts les ratxes podrien superar els 70 km/h a qualsevol punt de la costa, també a la mateixa ciutat de Barcelona.

El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès, en aquest sentit, avisos de perill per fortes ventades al litoral i el prelitoral per a dilluns i dimarts, jornades en les quals el vent podrà superar els 72 km/h. Els avisos també inclouen el Barcelonès.

El vent continuarà manxant de gregal a partir de dimecres, però ja no ho farà amb tanta energia i tendirà a girar cap a llevant i xaloc.

Temporal marítim

Un dels elements més rellevants de la setmana serà el mal estat de la mar. No s’espera ni molt menys un temporal excepcional, però sí una situació de tràngol força persistent, de tres o quatre dies, generada pel vent de gregal.

Les onades podran superar els 2,5 metres d’alçària mitjana (maregassa) al litoral central a partir de dilluns a la tarda. El fort onatge es mantindrà dimarts i fins i tot anirà a més a darrera hora. Les onades mitjanes podran superar els 3 metres al llarg de la nit de dimarts a dimecres i, moment àlgid del temporal.

Dimecres les onades decreixeran però continuarem parlant de maregassa. A partir de dijous anirà remetent el fort onatge.

Precipitació general i moderada

Tot i que la ploguda no serà tant generosa com necessitem, el cert és que els mapes apunten una regada força general i abundant a la costa i prelitoral. No servirà per pal·liar la sequera, però si més no, podria servir per parar el cop.

Els models apunten que podríem estar davant d’un dels episodis de pluja més important dels darrers mesos, cosa que tampoc seria especialment complicat tenint en compte la sequera pluviomètrica que arrosseguem fa ja gairebé 3 anys.

Les zones que es veuran més beneficiades per les precipitacions serà la Costa Brava i el conjunt de les comarques gironines (a l’est de la serralada Transversal), així com les Terres de l’Ebre i el massís dels Ports. Es tracta de les zones més ben exposades al vent de gregal, on el relleu afavorirà la retenció de les nuvolades i afavorirà en major mesura les precipitacions.

Precipitació acumulada fins dijous al migdia. Font: Meteored/ ECMWF

El dia que podrà ploure de forma una mica més general i abundant a Barcelona serà dimarts. També ho farà a la resta del litoral, el prelitoral, així com a la meitat est de Catalunya.

Es manté la incertesa a partir de dimecres, però tot i indica que la precipitació tendirà a concentrar-se cap als dos extrems del país: l’Empordà i el Pirineu més oriental, i les Terres de l’Ebre i el massís dels Ports.

Nevada abundant al Pirineu Oriental, feble fora d’aquest àmbit

La neu caurà a cotes relativament baixes entre dilluns i dimecres, però en cap cas ho farà arran de mar. La neu podria agafar per sota els 500 metres a les comarques gironines entre dilluns i dimarts. El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís en aquest sentit davant la possibilitat que s’acumulin més de 2 cm per sobre de 500 metres.

A la resta del país la cota de neu es mourà entre els 600 i 800 metres. No s’espera neu al Tibidabo, tot i que no es pot descartar del tot algun floc dimarts, o una mica d’aiguaneu, en cas que la precipitació caigués de forma intensa.

Procicat, Ventcat i Neucat

Per tot això, Protecció Civil, seguint els avisos emesos pel Servei Meteorològic de Catalunya té, a hores d’ara, en alerta el Procicat pel mal estat de la mar i el Ventcat i el Neucat en alerta a diverses comarques catalanes davant la possibilitat de vent fort i nevades a cotes relativament baixes.

Cal seguir la situació.