Dàlies a tocar el Pedraforca

El massís del Pedraforca, al Berguedà, acull des de fa un temps una extensa superfície destinada al cultiu de la tulipa (hivern i primavera) i la dàlia (estiu i tardor). Aquestes plantacions de flors ornamentals són fruit d’una iniciativa privada que s’emplaça entre Saldes i Maçaners, a tocar del Pedraforca, i a 1.250 m d’altitud.

Floració espectacular, però que arriba un mes més tard de l’habitual

Aquests dies, a la recta final del setembre, s’està produint el màxim de la floració de les dàlies i els estels (cosmos). L’estampa del camp de dàlies totalment florit, amb el Pedraforca de teló de fons, és un veritable espectacle, més tenint present que se’n cultiven fins a 270 varietats. La bellesa de les flors, però, amaga mesos de feina dura i de molta incertesa vinculada a la meteorologia.

Segons explica Seila Malo, responsable del projecte Tulipmania, les dàlies es van sembrar durant el mes de maig. El juny va ser molt plujós enguany a l’Alt Berguedà, amb registres de precipitació superiors als 150 litres per metre quadrat, i temperatures més aviat frescals per a les dates, un fet que va endarrerir el creixement de les dàlies.

“El temps va canviar radicalment al juliol” —explica— amb l’arribada de la calor molt intensa i amb l’absència de tempestes. “La calor extrema es va allargar durant el mes d’agost, així com la manca dels ruixats i les tronades”, habituals les tardes d’estiu als Pirineus.

La calor, sumada a la inusual manca de tempestes a l’agost, va fer que fes falta aportar reg addicional i que es frenés el creixement de les dàlies.

La calor i la sequera han endarrerit la floració de les dàlies i han fet que quedessin més petites del normal”
Seila Malo, responsable de Tulipmania

Les dàlies han crescut, però no arriben als 150 cm d’alçària habitual de moltes de les varietats. A banda, han acabat florint un mes més tard de l’habitual.

Detall d’una de les més de 200 varietats de dàlia que es cultiven a tocar del Pedraforca

Incertesa de cara al futur

Els Pirineus no se salven dels efectes del canvi climàtic. Els pics de calor extrema han estat freqüents enguany, i també van viure una llarga onada de calor durant la segona quinzena d’agost. A més, el 18 de juliol es van mesurar registres de temperatura màxima de rècord en algunes valls, de fins a 40 graus o lleugerament superiors.

A la calor extrema cal sumar-hi aquest any el predomini de les altes pressions i l’estabilitat meteorològica. Les tempestes de tarda van ser molt escasses, tant al juliol com a l’agost, un fet molt poc habitual als Pirineus, on les tronades fan que l’estiu sigui estadísticament l’estació més plujosa de l’any.

L’estiu del 2022 també va fer molta calor a l’entorn del Pedraforca, però l’agost va ser molt plujós. Per contra, la calamarsa i la pedra van causar danys a les dàlies, tot i que es van acabar recuperant.

Cada cop hi ha més obstacles imprevistos. Això fa pensar en quin futur ens espera i si aquest tipus de negoci serà viable d’aquí 5 o 10 anys, o bé caldrà haver de replantejar-lo”
Seila Malo, responsable de Tulipmania

La dàlia és una planta nadiua de les zones de muntanya de Mèxic, en zones on la calor no passa de moderada i la pluja hi cau amb regularitat. Unes condicions que fins no fa gaires anys eren també les que tenia el Prepirineu oriental.

L’augment de la temperatura i la irregularitat de les precipitacions auguren un futur incert pel cultiu de la dàlia, però encara hi ha marge d’adaptació. La dàlia conté diverses varietats més resilients, adaptades a condicions més dures i extremes com les que ja comencen a ser una realitat als Pirineus.

Plantació d’estels (cosmos)