Cada cop és més habitual veure cabirols a Catalunya. El que no ho és tant és veure’l passejar pel Parc Fluvial del Besòs, on fa uns dies una usuària de xarxes va gravar unes imatges de l’animal a la llera i els marges del riu. Molt a prop d’aquest punt, hi ha el Refugi de Biodiversitat de Santa Coloma de Gramenet, una entitat que vol renaturalitzar el parc fluvial i recull un centenar d’espècies, algunes de les quals protegides.

Moviment a prop del Refugi de Biodiversitat

Per tal de renaturalitzar el parc i contrarestar l’evident petjada humana, el director de Serveis de Medi Ambient de l’Ajuntament de Santa Coloma, Tomás Carrión, explica que per aconseguir-ho es volen crear “espais per a la proliferació de vegetació de ribera així com zones tranquil·les per a amfibis i aus”. Ara, s’ha culminat la primera fase del projecte, que consistia en la construcció de dues basses a la llera del riu i una de tercera anomenada didàctica (l’única que rep visites guiades).

Les tres basses estan aïllades de l’aigua que nodreix el riu Besòs, una mesura que s’ha portat a terme per protegir el refugi de la vulnerabilitat del riu. Precisament, això va permetre que l’entorn no es veiés afectat pel vessament de residus tòxics.

Augmentar les espècies i que hi nidifiquin

Mitjançant càmeres de fotoparament instal·lades per tots els espais, s’ha detectat la presència de diverses espècies d’animals. Carrión, però, assegura que no és suficient que hi passegin, s’ha “d’aconseguir que aquestes espècies tinguin poblacions estables, que puguin nidificar”.

A banda de crear-los un ambient perquè vinguin i s’hi quedin, algunes espècies s’introduiran al refugi directament. La prova pilot d’aquest sistema va ser l’alliberament d’una tortuga de rierol. Si l’experiment funciona, en un futur es farà amb altres espècies.

La primera de quatre fases

La idea de crear un espai de biodiversitat va néixer el 2017 i es va començar a materialitzar el 2020. La primera fase ha acabat aquest any amb la creació de les tres basses. La segona fase començarà després de l’estiu i establirà connectors ecològics entre el riu, el Parc de Can Zam i la serralada de la Marina.

En total el projecte constarà de quatre fases que, si tot va segons el previst, s’acabaran el 2026. Carrión explica que, encara que s’acabin les actuacions, el procés per renaturalitzar l’espai serà llarg. L’Ajuntament de Santa Coloma es posa l’objectiu del 2030 per aconseguir que diverses espècies com, per exemple, les llúdrigues hi nidifiquin. Si aquests mamífers ho aconsegueixen, la fauna creixerà exponencialment els pròxims anys.