Foto: Zoo de barcelona

La Fundació Barcelona Zoo i Damm col·laboren en un nou projecte de conservació d’espècies amenaçades. La iniciativa, emmarcada dins del pla educatiu Salvem el fartet, ha permès alliberar un grup seleccionat d’aquests peixos al delta de Llobregat, amb un total de 239 exemplars reintroduïts en un any.

El fartet, una espècie pròpia de les aigües mediterrànies i un indicador de la biodiversitat de la zona, va ser declarat un animal endèmic amenaçat després d’haver-se’n reduït considerablement la població durant els últims anys.

10 anys treballant en la reintroducció del fartet

El projecte de reintroducció del fartet va començar l’any 2018 i se centra en la creació de nuclis poblacionals a diferents zones humides que assegurin la viabilitat de l’espècie a llarg termini. Per això, es promou la cria en captivitat de l’espècie, s’executen accions de millora de l’hàbitat i se n’estudia l’evolució en el temps.

Foto: Zoo de Barcelona

El febrer del 2019, es va dur a terme la primera actuació de millora de l’hàbitat natural d’aquesta espècie amb l’excavació d’una bassa de 200 m2 a la pineda de Can Camins, al municipi del Prat de Llobregat. Donats els bons resultats d’aquesta primera bassa, durant aquest any i el proper, es crearan dues basses més amb les mateixes característiques.

La iniciativa també compta amb la participació del Consorci per a la Protecció i Gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat.

El nou Zoo de Barcelona prioritza la protecció d’espècies amenaçades

La Fundació Barcelona Zoo i Damm ja havien col·laborat amb anterioritat en iniciatives destacades que promouen la conservació d’espècies en perill d’extinció.