Anomalia de la temperatura mitjana de la primavera 2023 respecte de la mitjana
Anomalia de la temperatura mitjana de la primavera 2023 respecte de la mitjana

El fet que el mes de maig no hagi estat rècord pel que fa a temperatura elevada (ha quedat com el 18è més càlid de la sèrie de dades de l’Observatori Fabra) no ha estat suficient. La calor fora d’època dels mesos de març i abril, que van entrar en el podi dels més calorosos des que n’hi ha dades, han fet que la primavera 2023 hagi estat de rècord.

El balanç que ha publicat aquest mateix divendres el Servei Meteorològic de Catalunya mostra que aquesta situació no ha estat patrimoni únic de Barcelona, sinó que s’ha repetit en molts punts del país. Diverses sèries de dades iniciades l’any 1950 han batut el rècord de la primavera més càlida. També a l’altra sèrie centenària de Catalunya, la de l’Observatori de l’Ebre.

16,1 ºC de mitjana a l’Observatori Fabra

La temperatura mitjana de la primavera del 2023 a l’Observatori Fabra, és a dir, la dels mesos de març, abril i maig, ha estat de 16,1 ºC. Això és pràcticament dos graus per sobre del que dicta la mitjana climàtica del període 1991-2020. Si prenguéssim com a referència el període 1961-1990, la diferència respecte de la mitjana seria de fins a 3,4 ºC. Una mostra més de l’escalfament global.

D’aquesta manera, el nou rècord supera amb comoditat l’anterior registre més elevat, que era de 15,6 ºC l’any 2001.

Al conjunt de Catalunya l’anomalia de la temperatura mitjana ha estat positiva. No només això, sinó que en molts casos ha estat de més de dos graus a causa dels mesos de març i d’abril.

Una primavera també molt eixuta

Percentatge de la pluja recollida respecte de la mitjana durant la primavera del 2023

La primavera d’enguany no ha servit per tallar la sequera, però sí per aturar el cop. Tot i la manca de pluja dels mesos de març i abril, maig no ha fallat gaire. Els ruixats i les tronades han anat regant amb freqüència moltes comarques. Ara bé, lluny del que podria semblar, no es pot considerar plujós a la major part del país.

En qualsevol cas, la falta de precipitació durant més de la meitat de la primavera ha passat factura al còmput final. Així, ha plogut menys del compte a gairebé tot el país, llevat del Lluçanès, punts del Baix Camp i de l’Aran.

En el cas de Barcelona, i concretament a l’Observatori Fabra, s’han arribat a acumular 78,9 l/m², el 46 % del que tocaria. És un registre clarament inferior a la mitjana. Tot i això, queda lluny del rècord de la primavera del 2006, quan es van recollir 28,4 l/m². La primavera del 2023 ha estat la 14a més eixuta registrada al Fabra.

A punts del nord del Barcelonès, on els ruixats i les tempestes del mes de maig han passat de puntetes, la primavera ha estat encara més seca. S’hi han acumulat menys de 50 l/m², que suposen menys del 30 % del que marca la mitjana climàtica.

Comparteix a: