Barcelona va tornant lentament a la normalitat, tant de dia com de nit. Les estacions sismomètriques comencen a notar un augment clar del soroll sísmic en hores nocturnes.

La fi del toc de queda, el tret de sortida

Coïncidint amb el final de l’estat d’alarma i el toc de queda nocturn s’ha vist un augment clar del soroll sísmic, associat amb l’activitat humana.

En una gràfica publicada a Twitter pel sismòleg del Geociències Barcelona (Geo3Bcn – CSIC) Jordi Diaz Cusi, es pot veure aquest ascens clar del moviment de fons de terra a la Zona Universitària que probablement ve donat per un augment del trànsit en hores nocturnes a la part alta de l’avinguda Diagonal.

Soroll sísmic dels darrers mesos a la Zona Universitària. Font: Jordi Diaz Cusi- Geociències Barcelona (Geo3Bcn – CSIC)

Diaz Cusi ens explica que la línia vermella indica la mitjana setmanal de soroll sísmic en hores nocturnes (0-4 h).

Aquesta línia té un abans i un després en els moments en què s’estableix o elimina el toc de queda nocturn.

Així, trobem un descens dràstic durant la tardor del 2020 (quan va entrar en vigor el toc de queda) i un augment notable durant el mes de maig, quan se n’ha eliminat la vigència.

Tot i això, tal com es pot veure en la línia discontinua, els nivells de soroll sísmic actuals encara no han arribat als valors previs al toc de queda. Malgrat tot, la tendència continua a l’alça i no és impossible que es puguin assolir els nivells previs durant les properes setmanes.

La gràfica també ens permet veure el descens de l’activitat humana en els períodes de Nadal i Setmana Santa, amb una baixada del soroll sísmic ben visible a la línia de color blau fort.

La Cuca de Llum també es fa sentir

La Cuca de Llum, el nou funicular que donarà accés al Parc d’Atraccions del Tibidabo, també es fa notar als sismòmetres de la ciutat.

Diaz Cusi ens diu que els sismòmetres han començat a registrar les vibracions generades pel pas del funicular en període de proves.

Aquest fet queda molt ben reflectit en petites pulsacions del sismòmetre de l’Observatori Fabra amb una periodicitat molt concreta (cada vegada que passa el funicular) i que, segons Diaz Cusi, té aparentment una amplitud màxima (del soroll) molt semblant a la de l’antic funicular, tot i que també apunta que caldrà valorar-ho quan entri en funcionament.

Barcelona continua despertant, i el seu batec s’acosta cada vegada més a la normalitat, tant de dia… com també de nit.