carrer de nit al raval

Un any més es torna a superar el centenar de nits tropicals al centre de la ciutat. Estacions meteorològiques com les Corts i el Raval ja han assolit aquesta marca i, tot i que encara hi ha marge per assolir-ne algunes més, tot fa pensar que quedarem lluny dels registres de l’any passat.

Les Corts, el Raval i l’Eixample ja han tocat les 100 tropicals

Ja són diverses les estacions meteorològiques que han assolit la marca de les 100 tropicals anuals. Totes juntes, més de tres mesos seguits sense baixar dels 20 ºC en un fet cada cop més recurrent. Els estius són cada cop més potents i s’allarguen cada vegada més, i assolir les 100 nits tropicals al centre de la ciutat és un fet força recurrent.

Així, l’estació meteorològica de les Corts – Can Bruixa (Meteocat) registra fins a aquest divendres un total de 104 nits tropicals. El mateix passa al Raval, també del Meteocat, on aquest dijous es va registrar la mínima tropical número 100 del 2023. Si la temperatura no baixa dels 20 ºC en tot el que queda de divendres, aquest divendres quedarà anotada la mínima tropical número 101.

L’estació meteorològica de l’Eixample, situada a l’antiga pastisseria Baylina, també ha assolit aquest dijous el centenar de mínimes tropicals.

Lluny dels registres del 2022

Tot i que la dada pugui semblar molt espectacular, el cert és que cada cop és més habitual assolir les 100 mínimes tropicals al centre de la ciutat.

A les Corts (Meteocat), amb dades des del 1987, s’ha assolit o superat aquesta marca en fins a 14 ocasions, tot i que només un any correspon al segle XX.

Al Raval (Meteocat), amb dades des del 2009, aquesta és la sisena vegada que passem de les 100 mínimes tropicals.

I, malgrat tot, quedem lluny de l’any passat, un any escandalosament càlid en què es van assolir fins a 132 nits tropicals a les Corts (104 de provisionals enguany) i 128 al Raval (101 d’aquest 2023).

Un mes sense baixar dels 25 ºC

Menció apart mereixen les nits tòrrides, aquelles en què no es baixa dels 25 ºC i que, en el cas del Raval, constitueixen un total de 31 aquest 2023. Totes juntes farien que, durant un mes seguit, la temperatura no baixés dels 25 ºC.

Una barbaritat encara llunyana a la quarantena de nits tòrrides de l’any passat al mateix punt de la ciutat o a les més de 50 nits tòrrides registrades a les Corts l’any 2003.

Cada cop més i en un període més dilatat

En un context inequívoc de canvi climàtic, les nits tropicals i tòrrides són un altre indicador que l’estiu s’allarga i que cada cop és més intens.

Tant és així que ja és habitual tenir algunes mínimes tropicals al maig o, fins i tot, ben entrat el mes d’octubre. Encara no han tocat a Barcelona ni l’abril ni el novembre, però tot fa pensar que és simplement qüestió de temps tenir nits tropicals en alguns d’aquests mesos.