(ACN) La xarxa d’Ecoenergies Barcelona —empresa participada per l’Ajuntament de Barcelona, Veolia i Copisa— impulsa el desenvolupament d’una nova planta de fred d’alta eficiència a la Zona Franca, el port, el barri de la Marina del Prat Vermell i part de l’Hospitalet. En un comunicat, el consistori destaca que es tracta de la primera xarxa de l’estat que introdueix un fred residual de regasificació com a font energètica i permetrà facilitar fred a escala industrial i aportar climatització als edificis connectats, tant residencials com de serveis o naus industrials. La recuperació del fred residual de la regasificadora a través d’aquesta xarxa serà una realitat a partir del novembre del 2023, quan està previst que entri en funcionament la planta.

Estalvi del consum elèctric

Amb aquesta iniciativa, l’Ajuntament de Barcelona afirma que reforça el seu compromís amb les energies renovables i l’eficiència energètica, ja que el fred residual substitueix els sistemes de refrigeració convencionals i suposa estalviar consum elèctric en la seva producció i una disminució de l’impacte ambiental.

La nova planta que ara s’inicia i que estarà operativa d’aquí a un any permetrà, en una primera fase, aprofitar el fred residual (fins a 18 MW) del procés de regasificació del gas natural liquat d’Enagás que ara es perd llançant-se al mar. 

Donarà servei a Mercabarna i al Port de Barcelona

Aquest fred de molt baixa temperatura (-20 ºC) serà transportat a través d’una xarxa de canonades a la central d’Ecoenergies a la Zona Franca per ser transformat en fred a +5ºC i distribuït per la seva xarxa de climatització. Així mateix podrà ser utilitzat directament com a fred a -20 ºC per necessitats de fred industrial a Mercabarna i al Port de Barcelona, o emmagatzemat en forma de gel quan no hi hagi demanda dels clients.

El projecte disposa d’una inversió de 41 milions d’euros per tal de desenvolupar la planta de recuperació de fred i la interconnexió amb la central.