El govern català permetrà que Barcelona i altres municipis catalans en fase d’emergència puguin obrir piscines aquest estiu. L’executiu ha aprovat un decret llei de mesures urgents que, entre altres qüestions, assenyala que els ajuntaments hauran de fer un cens de refugis climàtics, del qual podran formar part piscines públiques o privades obertes a la ciutadania. Ara bé, en tots els casos es permetrà que es reomplin en les “quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua”.

Segons ha explicat la portaveu del govern aquest dimarts, Patrícia Plaja, “quan es parla de piscines privades ens referim a piscines d’establiments turístics però també a piscines comunitàries“. Es tracta de piscines d’establiments hotelers, d’establiments esportius privats i de les que es troben en conjunts residencials. Els propietaris d’aquestes instal·lacions haurien d’arribar a un acord amb l‘ajuntament que correspongui per obrir la instal·lació a la ciutadania. Plaja ha estat contundent i ha aclarit que “no podran reomplir-se si no arriben a un acord amb l’Ajuntament”.

El criteri haurà de ser dels ajuntaments

Plaja ha explicat que el criteri per decidir si una piscina ha de ser o no refugi climàtic, haurà de ser dels ajuntaments. “Han de ser els qui diguin si consideren o no necessari que totes les piscines comunitàries del municipi siguin considerades refugi climàtic. Sabem que s’imposarà el sentit comú”. La portaveu del govern ha afegit que “quan s’hagin establert quines piscines ho poden ser, també haurà de ser l’ordenança municipal a qui li correspongui fixar els criteris d’us d’aquella piscina; l’aforament o quin tipus de vigilància ha de tenir”.

En el cas de Barcelona, l’Ajuntament assegura que, de moment, no han elaborat cap cens i que esperaran a estudiar el detall de la modificació del Pla especial de sequera per veure en quins supòsits es podran aplicar canvis. L’any passat a Barcelona van obrir 13 piscines com, per exemple, la que hi ha al llac del Parc de la Creueta del Coll i la del CEM Parc de la Ciutadella.

Llindars de consum als turistes

Una altra de les novetats destacades que incorpora el decret és que per primera vegada s’estableixen llindars de consum màxims per cada plaça que s’ocupi en allotjaments turístics. En fase d’excepcionalitat haurà de ser de 115 litres, de 100 litres en situació d’emergència I —en la qual ens trobem ara— i de 90 litres en la fase II. El govern explica que s’ha decidit prendre aquesta mesura perquè gairebé tots els allotjaments turístics estan connectats a les xarxes de distribució en les mateixes condicions que els domicilis.

Nou règim especial per a dessalinitzadores mòbils

El decret, però, també fa referència a les dessalinitzadores mòbils privades. El govern estableix que en el cas dels usuaris o les comunitats que decideixin instal·lar-ne una, no hi haurà limitacions del consum. Tot i això, hauran de complir una sèrie de requisits: s’haurà de justificar per al manteniment de l’activitat econòmica i els llocs de treball. A més, hauran de garantir que l’arribada de l’aigua al punt es faci amb un emmagatzematge periòdic de mínim set dies.

Canvis en el règim sancionador

El nou decret llei també modifica el règim sancionador per centrar-se a penalitzar l’excés de consum. Fins ara es comptabilitzava de forma mensual i ara serà trimestral. La infracció lleu suposarà una multa de fins a 10.000 euros, la greu podrà arribar als 50.000 euros i, en el cas de les molt greus, les sancions podran ser de 150.000 euros.

Què ha fet canviar el parer del govern?

Les darreres pluges han fet millorar l’estat dels embassaments. Continuen molt baixos, però el llindar d’aigua ja supera el 18 %, dos punts per sobre del que s’ha establert per entrar en emergència. Això vol dir que, estrictament, es podria tornar a l’estadi anterior —el de preemergència o excepcionalitat— però la Generalitat prefereix ser prudent. Vol mantenir l’emergència fins que els embassaments estiguin força més plens però, en canvi, sí que flexibilitza alguna restricció.

Comparteix a: