L'Observatori Fabra, aquest 2021
halo solar aquest abril a l'Observatori Fabra. foto: Alfons Puertas

Barcelona ha viscut un abril en què l’ambient de primavera avançada no ha acabat d’arribar. Això ha fet que l’abril d’enguany hagi estat un dels més freds del segle XXI.

Només un precedent per sota en els darrers 20 anys

Amb les dades provisionals facilitades per l’Observatori Fabra, els 12,9 ºC de temperatura mitjana d’aquest abril quedarien només per sobre dels 12,5 ºC registrats l’abril del 2012 i gairebé igualant els 12,8 ºC del 2004.

Caldrà confirmar si, finalment, queda per sota o per sobre del 2004 però, de moment, només un o dos precedents per sota en el present segle en un abril que ha fet més aviat de març.

I malgrat tot, un abril molt normal

Però si ampliem la vista i analitzem tota la sèrie de dades de l’Observatori Fabra, que arrenca el 1914, veurem que aquest abril del 2021 no té res d’excepcional.

Els 12,9 ºC de temperatura mitjana registrada (provisional) aquest 2021 quedaran gairebé 1 ºC (-0,8 ºC) per sota de la mitjana del període 1991-2020, però clavaran a la dècima la mitjana de tota la sèrie.

En altres paraules, i en un context inequívoc de canvi climàtic en què la temperatura ha constatat un clar augment les darreres dècades, podriem constatar que la “frescor” d’aquest abril correspondria a la total normalitat d’un abril de fa prop de 40 anys.

Tant és així que (si la dada final no canvia) aquest abril acabarà en la posició 59 (sobre 108) dels abrils més frescos a l’Observatori Fabra. Un abril normal.

Sense un mes plujós des de juliol del 2020

A falta de la pluja que pugui caure aquest divendres, hauran caigut prop de 47 litres a Barcelona aquest abril.

Tot i que la pluja ha fet acte de presència en moltes jornades (fins a 13 dies amb precipitació apreciable), el cas és que ha estat poc efectiva des del punt de vista quantitatiu i ha quedat lluny dels 63 litres de mitjana que cauen a l’abril (per al període 1991-2020).

Aquest fet fa que, a l’Observatori Fabra, haguem de remuntar fins al juliol de l’any passat per trobar un mes en què la pluja caiguda hagi estat, com a mínim, equivalent a la mitjana del mes.

La sequera, un altre cop

L’inici d’aquest 2021 és, per tant, sec. En els primers quatre mesos (a falta d’aquest divendres) han caigut només 107 litres dels gairebé 198 que acostumen a caure de mitjana (1991-2020) en el mateix període: poc més de la meitat.

Un inici d’any que continua la seva particular muntanya russa, accentuada els darrers anys en els que hem passat d’inicis d’any amb rècords històrics de pluja a inicis d’any en què amb prou feines ha plogut una mica, en un dels clàssics del clima mediterrani: la irregularitat pluviomètrica.

La sequera torna a escena. No pas pel consum de boca, però sí per l’estat dels boscos. Veurem si la regada prevista per l’inici del mes de maig constitueix un punt d’inflexió en una situació de manca de pluja que arrosseguem fa gairebé un any.