fred gent amb abrics

Des de mitjans de gener la temperatura a Barcelona s’ha comportat com ho acostuma a fer en un mes de març habitual. L’hivern que va marxar prematurament ha donat pas a una primavera que tampoc no acaba d’arribar mai.

Temperatures de març des de la borrasca Filomena

La borrasca Filomena ens va portar un dels períodes més freds de la darrera dècada, amb neu a l’interior de Catalunya i un ambient plenament hivernal.

Però ha estat l’únic episodi dilatat de fred que hem tingut enguany.

La segona meitat del mes de gener vam tenir unes temperatures més pròpies del mes de març. Febrer va fer de març. Març ha fet de març i l’abril està fent, també, de març.

En total són tres mesos seguits en què (amb petites pulsacions càlides i fredes) ha fet març.

Amb dades de l’Observatori Fabra, els darrers 15 dies de gener van tenir una temperatura mitjana d’ 11,1 ºC. El mes de febrer 11,6 ºC, el mes de març, 12,1 ºC i la primera quinzena d’abril 12,1 ºC (més d’un grau per sota de la mitjana i en espera del potent canvi de temps dels propers dies)

La mitjana del mes de març se situa en aquest punt de Barcelona en 11,7 ºC per la qual cosa podem dir que tot aquest període s’ha ajustat gairebé a la perfecció a un març normal.

La primavera avançada, com a mínim, fins passat Sant Jordi

Els mapes indiquen fred hivernal per als propers dies, amb la qual cosa continuarem allargant aquest període amb temperatures de març ben bé 4-5 dies més.

Meteograma per Barcelona els propers dies. Font: wetterzentrale

Els models aposten per una recuperació de la temperatura durant la setmana vinent, que ens podrà ja dur temperatures de primavera avançada a finals de la setmana vinent, coincidint amb la diada de Sant Jordi.

Una diada de la que, a hores d’ara, només podem apuntar que no hauria de ser freda, ni tampoc amb la calor d’alguns anys enrere. Un dia normal des del punt de vista de la temperatura i encara per definir pel que fa a l’estat del cel.

Massa d’hora encara per saber si plourà o no aquest dia tan assenyalat. De moment, gaudim del “març”.