(ACN) Barcelona, París, Berlín, Roma, Brussel·les i Lisboa han reclamat a la Comissió Europea (CE) més mesures contra la contaminació atmosfèrica. Ho han fet a través d’una declaració conjunta en què han constatat que els esforços que fan les ciutats són insuficients sense una acció més decidida de les autoritats europees per millorar la qualitat de l’aire i facilitar alternatives al vehicle privat i l’eficiència energètica. Recorden també que la pol·lució afecta les persones amb menys ingressos, tot i que són les que menys utilitzen el cotxe. “Necessitem una acció europea per fer front als reptes del nostre temps”, afirmen.
Segons la declaració dels alcaldes europeus, hi ha tres reptes a assolir. El primer és protegir els més vulnerables com són les comunitats de baixos ingressos i els nens. Sobre aquests últims, asseguren que corren un risc especial, sobretot durant els 100 primers dies de vida.
Exigeixen el compliment del calendari de la norma Euro 7
En segon lloc, les sis capitals reclamen que es compleixin els calendaris per la posada en marxa de la norma Euro 7, més restrictiva, per reduir l’impacte de les emissions contaminants. L’Euro 7 ha d’entrar en vigor el 31 de desembre del 2025 i proposa reduir les emissions contaminants de partícules emeses a l’atmosfera pel sistema de frens dels vehicles i pel desgast dels seus pneumàtics. La mesura afectaria tots els vehicles sense excepció, inclosos tots aquells que no tenen un motor de combustió.
Consideren que aquesta norma és una fita molt important i necessària perquè tinguin èxit les zones de baixes emissions (ZBE) que s’han desenvolupat a Europa. Les capitals demanen al Parlament europeu i als estats membres que aprovin ràpidament les normes perquè entrin en vigor com a molt tard el 2025.
Més restriccions als vehicles que circulin per zones urbanes
En tercer lloc, el repte del trànsit rodat a les zones urbanes. En aquest sentit, reclamen una nova normativa que prevegi també les emissions de partícules fines, establir nous límits per al metà i les partícules de frenada.
Les sis capitals recorden que la contaminació atmosfèrica és responsable de greus problemes de salut, com l’asma, la diabetis, les malalties cardiovasculars i el càncer, a més de provocar naixements prematurs i afectar el desenvolupament cognitiu dels infants. Cada any és responsable de més de 300.000 morts.