Cortines de pluja. Alfons Puertas (arxiu)

La pluja, la gran absent de l’estiu, sembla que vol recuperar el protagonisme i tornar a ser notícia abans no finalitzi el mes d’agost. Un embossament d’aire fred en altura manté en alerta bona part de Catalunya aquest dilluns a causa de la possibilitat de precipitacions intenses i abundants.

La pluja, que ha arribat a Barcelona pels volts del migdia de forma feble, es podrà mantenir fins avançada la tarda. A última hora del dia podria tornar a ploure.

Protecció Civil activa l’alerta del pla Inuncat per la previsió de pluja intensa

Diumenge, Protecció Civil va activar el pla Inuncat en fase d’alerta a causa de la previsió de precipitacions intenses al llarg de dilluns, especialment al litoral i prelitoral sud i centre.

Protecció Civil, basant-se en les indicacions del Servei Meteorològic de Catalunya, avisa que la pluja podrà superar els 20 litres en 30 minuts i anar acompanyada de tempesta. També preveu l’acumulació de registres de 100 litres en 24 hores a les comarques del sud del país.

De moment, fins a les 16 h, les precipitacions més abundants s’han concentrat justament cap al sud del país. Fins a aquesta hora cal destacar els 49 litres de l’illa de Buda, 44 a Almoster, 41 a Benissanet, 18 a Falset o 13 al Vendrell. A Barcelona s’havien totalitzat entre dos o tres litres per metre quadrat.

El sud del país, la zona més afectada per les precipitacions

El Servei Meteorològic de Catalunya manté activats els avisos de perill per pluja intensa i abundant a diverses comarques del país fins a darrera hora del dia.

Avisos de perill per intensitat de precipitació per a dilluns. Font: Servei Meteorològic de Catalunya

El Meteocat manté també l‘avís d’acumulació de pluja, més de 100 litres en 24 hores, a les comarques del litoral compreses entre el Garraf i el Montsià. El Barcelonès en queda exclòs.

La pluja més intensa i abundant sembla que esquivarà finalment Barcelona

Tot i que els ingredients per a la formació de xàfecs i tronades localment intenses hi són presents (aire fred en altura, vent humit en superfície, energia potencial a causa del mar calent), es manté la incertesa sobre l’abast final i extensió de les precipitacions, un fet habitual en situacions d’aquest tipus a finals d’estiu i principis de tardor en l’àmbit mediterrani.

Malauradament, tot fa pensar que, finalment, la pluja més intensa esquivarà Barcelona i el litoral central. La pluja de primeres hores de la tarda a la ciutat es mantindrà fins a mitja tarda, però no acumularà registres gaire abundants.

Després d’una pausa, entre darrera hora del dia i les primeres de la nit, s’entreveu una segona tongada de pluja a Barcelona procedent de l’interior i el nord. Localment podria ser intensa.

El temps es mantindrà insegur de cara a dimarts.

Recomanacions per la pluja intensa

Protecció Civil recomana molta precaució en la mobilitat i en les activitats a l’aire lliure en les zones afectades per la pluja intensa.

Convé recordar el perill de creixement sobtat de rieres a causa de la pluja i les acumulacions d’aigua en zones concretes. Convé, per tant, evitar aparcar el vehicle en rieres o punts subterranis inundables i no creuar mai rius o rieres si baixen amb aigua.