Alfons Puertas. Fabra
Alfons Puertas. Fabra

La previsió del temps per a aquest dilluns indica un canvi notable, amb ruixats i tempestes que començaran pel sud de la regió metropolitana i s’aniran propagant a la resta a mesura que avanci el dia.

El pla Inuncat de Protecció Civil està activat per pluja intensa i el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès diferents avisos per intensitat de la precipitació.

Regió metropolitana: pluja més intensa cap al Garraf i xàfecs a qualsevol punt

Malgrat que el dia s’ha llevat encara amb clarianes i amb xàfecs lluny de Barcelona, es manté el pronòstic d’inestabilitat. Ja al matí podrà ploure i tronar fort al Garraf i Penedès, sobretot a partir de mig matí. A mesura que avanci el matí i migdia, aquests xàfecs s’aniran desplaçant i propagant cap al nord i cap al prelitoral. Podran afectar gairebé totes les comarques, però la major quantitat d’aigua es concentrarà a les del sud i especialment prop de la costa.

No es descarta algun fenomen advers dins del mar, com cap de fibló o mànega marina. Dia sense calor, amb valors màxims entre els 23 i els 26 ºC.

Catalunya: aiguats a Tarragona i tempestes a diverses comarques

A partir de mig matí els ruixats proliferaran en trams de la costa tarragonina. Alguns models (no tots) pronostiquen que es podran acumular més de 100 mm en 24 hores en aquest àmbit. Les tempestes poden anar acompanyades de fortes ràfegues de vent i de fenòmens com caps de fibló o mànegues marines.

Els ruixats i els xàfecs s’aniran propagant en sentit nord i afectaran la costa i el prelitoral central, la Catalunya Central, el Prepirineu i l’interior de Girona, tot i que de forma més irregular i amb menor intensitat.

El Prepirineu també podrà rebre patacs intensos durant la tarda, amb registres que podran superar els 50 mm a punts del Solsonès, Berguedà o Ripollès.

Menys risc de pluja forta o de ruixats evidents a l’Alt Pirineu i Aran, punts de la Costa Brava i zones fondes del Pla de Lleida.

Setmana insegura, sense calor ni xafogor

L’avanç de pronòstic ens dibuixa una setmana insegura, amb un temps molt canviant i possibilitat de ruixats. Dimarts plourà de matinada fins a primera hora del matí, mentre que dimecres ho faria a la tarda i vespre. Dijous encara no és clar com s’acabarà movent l’embossament d’aire fred, però en tot cas, no desapareix el risc d’algun xàfec.