barcelona acollira congres ems meteorologia climatologia setembre 2024

El consell de l’Assemblea de la Societat Meteorològica Europea (EMS) va ratificar ara fa dos anys que Barcelona fos la seu del Congrés Internacional de Meteorologia de l’EMS del 2024.

El congrés se celebrarà a Barcelona entre els dies 2 i 6 de setembre del 2024 a l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona, tot i que també podrà seguir-se en xarxa a través d’internet.

L’Associació Catalana de Meteorologia (ACAM) n’és l’organitzadora local, com a membre de ple dret de l’EMS, i té el suport d’organismes com el Servei Meteorològic de Catalunya i la col·laboració de la Universitat de Barcelona. El Meteocat, a banda de formar part de l’organització local de l’esdeveniment, també n’és el principal patrocinador.

Què és l’EMS?

El consell de l’Assemblea de la Societat Meteorològica Europea (EMS) és una xarxa formada per 38 societats membres i 30 membres associats d’arreu d’Europa. Es tracta d’una organització sense ànim de lucre que organitza reunions anuals en què participen desenes de centenars de persones de diferents camps de la ciència que presenten i exposen resultats de diversos estudis amb l’objectiu de compartir i difondre el coneixement meteorològic i climàtic.

La trobada anual d’experts meteoròlegs i climatòlegs més important d’Europa

A les trobades anuals d’experts s’hi acostuma a presentar en format de ponència o de pòster els projectes d’investigació que s’estan duent a terme. També s’hi exposen els resultats dels estudis més recents relacionats amb tots els àmbits relacionats amb la meteorologia.

El congrés cobreix un gran ventall de temàtiques, amb les darreres novetats en camps com ara la modelització meteorològica, la paleoclimatologia o la comunicació del canvi climàtic, entre molts d’altres.

El lema del congrés d’aquest any és “el paper de la investigació en meteorologia i climatologia en la consecució d’una Europa climàticament neutra”.

En aquesta edició s’espera l’assistència de 800 científics d’arreu d’Europa i de la resta del món i s’han enviat més d’un miler de treballs, una xifra rècord en els 25 anys de l’EMS.

El programa de totes les sessions que es duran a terme, així com els horaris, estan disponibles a la pàgina web de l’EMS.

Tomàs Molina, premi de comunicació en meteorologia i climatologia

L’EMS reconeix les contribucions més destacades a la ciència i en la seva comunicació. En aquest sentit cal destacar que Tomàs Molina, meteoròleg de Televisió de Catalunya, ha estat el guanyador del nou premi de comunicació de meteorologia i climatologia de l’EMS per la seva trajectòria i tasca com a divulgador i comunicador en meteorologia des de fa gairebé 40 anys.

L’EMS també ha atorgat el premi de periodisme a Emanuele Bopman, periodista i geògraf italià. Bopman ha estat reconegut pel fet d’actuar com comunicador important, per construir ponts entre el públic i la ciència i per investigar l’elaboració de polítiques de canvi climàtic.

L’EMS també ha seleccionat a Christos Giannaros, investigador grec, pels seus èxits en biometeorologia.