(ACN/Redacció) El director de l’Ens d’Abastament d’Aigües Ter-Llobregat (ATL), David Vila, assegura que és millor reduir la pressió d’aigua que arriba als municipis que tallar el subministrament en determinats trams del dia, de cara a futures fases de la situació de sequera a Catalunya. Això, després que Aigües de Barcelona hagi provat amb èxit la reducció de la pressió de l’aigua i hagi assegurat que la xarxa “està preparada” per dur-ho a terme. “És millor que deixar que les canonades es quedin sense aigua, amb aquesta mesura es miren els consums per aplicar-la en major o menor grau”, ha assenyalat.
Vila assegura que aquesta opció es valoraria tenint en compte la realitat de cada municipi i la seva tipologia d’habitatges, “hi ha municipis amb blocs més alts, i on la reducció de la pressió no pot ser tan elevada perquè afectaria als pisos situats a més alçada”.
Augmentar el rendiment de les plantes potabilitzadores i dessalinitzadores
Aquesta mesura se suma a l’increment d’intensitat de les diferents plantes potabilitzadores i dessalinitzadores que hi ha operatives a Catalunya. Si abans de la sequera treballaven entre el 25% i el 30%, ara ho fan a ple rendiment, fet que permet subministrar 80 hectòmetres cúbics d’aigua de nou curs a la xarxa.
A més, ha recordat que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va anunciar una línia de subvencions de fins a 10 milions d’euros per a construir nous pous, reactivar-se en desús i potabilitzar-ne l’aigua en cas que estigués contaminada, i activar masses aqüíferes subterrànies.
Els parcs i les fonts hauran d’esperar
Vila ha descartat que es pugui permetre a algunes localitats flexibilitzar les restriccions, després de constatar que la manca de reg en parcs i jardins està provocant la mort de gespa i arbres. De la mateixa manera, descarta ara per ara la reobertura de les fons ornamentals: “Donaríem missatges erronis a la població, cal estudiar com fer ús d’aigua regenerada amb funcions com el rec, però hi ha usos que estan expressament prohibits”, ha recalcat.