geminids 2021
Estels fugaços dels Perseids. Foto: NASA

Divendres, 10 d’agost, és Sant Llorenç, una festivitat que molts associen als Perseids o Llàgrimes de Sant Llorenç, una pluja d’estels que es produeix cada any pels volts d’aquesta diada.

El motiu d’això és que la Terra, en el seu moviment al voltant del Sol, travessa en aquesta època de l’any la regió on va passar el cometa 109P/Swift-Tuttle. Les restes de partícules, de pols i sorra, que va deixar-hi es desintegren en interactuar amb l’atmosfera terrestre i produeixen traces de llum impactants.

Malgrat que ja fa dies que es poden veure estels fugaços, el millor moment per gaudir de l’espectacle serà la nit de diumenge, 12 d’agost, a dilluns, 13. Serà el moment en el qual es veuran amb major freqüència i intensitat.

La Lluna enguany no eclipsarà la visió dels estels fugaços pel fet que haurà estat lluna nova recentment, l’11 d’agost, i no serà visible. Aquesta pluja de meteors es pot contemplar entre mitjan juliol i finals d’agost.

Cap on caldrà mirar?

El mot “Perseids” fa referència al seu radiant, el punt d’origen aparent sobre la volta del cel d’aquesta pluja de meteors. Es tracta de la constel·lació de Perseu, pròxima a Cassiopea. Es veu sortir aproximadament per l’horitzó del nord-est i va guanyant altura al cel al llarg de la nit.

Malgrat que aparentement es veuen sorgir del nord-nord-est, se’n poden veure a pràcticament qualsevol punt. Els experts recomanen, així doncs, estirar-se a terra i mirar en vertical per tal de cobrir una àmplia zona del cel.

Altres elements del cel nocturn interessants a banda dels Perseids

Mentre esperem el pas dels estels fugaços podem aprofitar per gaudir de l’espectacle que ens ofereix el cel nocturn en aquesta època de l’any. Aquest estiu són molts els planetes visibles a ull nu i fàcilment identificables. En fer-se fosc veurem emergir per l’oest Venus, especialment brillant. Cap al sud-oest trobarem Júpiter; Saturn al sud i Mart cap al sud-est.

El triangle de l’estiu, format pels estels Altair, Deneb i Vega, és també un element fàcilment identificable mirant cap amunt, al zenit. L’Ossa Major i la Via Làctia, la galàxia on es troba el sistema solar, són també protagonistes del cel nocturn.

Cal recordar que actualment disposem d’aplicacions de telèfon mòbil que poden ajudar-nos a identificar els diversos elements del cel.

Hi haurà núvols?

El pronòstic ha millorat respecte d’ara fa uns dies, malgrat que no és òptim en algunes comarques. Durant la nit de diumenge a dilluns es preveu el pas de bandes de núvols prims que podran atenuar la lluentor dels estels en alguns moments. A banda, també s’espera que hi hagi algunes nuvolades residuals en punts dels Pirineus i de l’oest de Catalunya.

Qui opti per avançar l’observació a la nit de dissabte a diumenge també podrà trobar-se alguns núvols alts, per bé que sembla que seran menys rellevants i poc importants en conjunt. Caldrà tenir present, en canvi, que cap a les comarques tarragonines i en punts de litoral central hi haurà capes de núvols baixos. A l’interior o els Pirineus, per contra, el cel es mantindrà força més clar.

A @btveltemps anirem seguint amb detall l’evolució dels mapes del temps dels pròxims dies.

Comparteix a: