Barcelona 13 febrer 2024
una imatge del dia 13 de febrer del 2024 a l'Observatori Fabra. Foto: Alfons Puertas

Aquest divendres hem assolit el valor de temperatura màxima més alt d’aquest 2024. En concret, a l’estació situada a l’Observatori Fabra, a la serra de Collserola, ha arribat als 32,3 graus.

D’aquesta manera aquest valor se situa davant dels 30,3 graus assolits el 7 de juny, quan vam viure el primer tastet de l’estiu.

Aquests darrers dies hem arribat als 29 i als 28,8 graus els dies 26 i 27, respectivament, cosa que ja feia presagiar que tard o d’hora hi acabaríem arribant.

L’altre valor el vam assolir el dia 14 d’abril, quan a Barcelona vam tenir una calorada amb anomalies de temperatura que, a 1.500 metres d’altitud, van situar-se entre 12 i 14 graus per damunt del que tocava per aquella època de l’any. Així, vam arribar als 29,0 graus.

Rècords ara fa cinc anys

Tal dia com avui d’ara fa cinc anys vivíem a Catalunya una onada de calor que va fulminar diversos rècords. Van destacar els 43,8 graus d’Alcarràs i els 43,6 graus d’Artés.

A l’Observatori Fabra també va caure un rècord històric en arribar als 37,7 graus en un mes de juny, un fet insòlit en els més de 100 anys de dades.

Comencen a davallar les temperatures

Després d’aquest pic de calor, tot indica que s’iniciarà un renovament de masses d’aire, la qual cosa permetrà que una de més freda arribi a les nostres latituds.

El gràfic que tenim a sota ens informa de la temperatura a 850 hPa (uns 1.500 metres d’altitud) i, com es pot veure, la tendència és clarament a la baixa. De moment, sembla que aquesta tendència es perpetuarà durant els primers dies de juliol.

Altres models meteorològics acompanyen aquest descens de la temperatura amb noves tongades de pluja.