ballester
El ballester és un ocell protegit per la llei. Si cau a terra, com els falciots, no pot emprendre el vol

Les darreres setmanes han estat nombroses les persones que s’han trobat algun ocell a terra, bé un pollet, bé algun adult malferit. Es tracta d’un fet habitual i recurrent cada any entre finals de primavera i principis d’estiu, sobretot pel fet que molts pollets comencen a sortir del niu.

En cas que ens trobem en aquesta situació és important conèixer quin és el protocol que cal seguir, ja que una mala decisió, encara que sigui presa amb el cor i amb la millor de les intencions, pot acabar sentenciant a mort l’animal.

Si l’ocell està ferit, trucar al 112

Si trobem un ocell ferit, bé sigui un adult, bé un pollet, cal trucar al 112 i demanar pels Agents Rurals. Ells ens informaran dels passos que hem de seguir i a quin centre de recuperació de fauna hem de dur l’ocell, si és el cas. Convé tenir present que és probable que l’ocell en qüestió sigui una espècie protegida. En aquest cas l’Administració ha de vetllar per la seva gestió i recuperació.

Entre els ocells protegits que podem trobar en entorns urbans destaquen l’oreneta vulgar, l’oreneta cuablanca, el falciot negre, el falciot pàl·lid i el ballester. Altres ocells protegits són la gralla, el xoriguer comú, el falcó pelegrí, l’òliba i el mussol.

Si l’ocell ferit no és de cap espècie protegida l’Administració no se’n farà càrrec. En aquest cas podem tenir-ne cura nosaltres, però es recomana consultar un veterinari d’exòtics abans per saber com ho podem fer i com i què hem donar-los per menjar. També podem assessorar-nos en alguna protectora d’animals. L’ocell l’hem de posar en una capsa, a les fosques, i amb forats per respirar.

Abans de donar menjar a un ocell és imprescindible haver-se informat i assessorat per un especialista. No doneu mai pa ni llet a un ocell.

Diferents situacions en funció de l’estadi de desenvolupament dels pollets

Per tal de donar resposta a les diferents situacions que podem trobar-nos, Birding Catalunya, en col·laboració amb Sergi Sales i amb el disseny i il·lustració de Carla Gargots, va elaborar un pòster en què apareixen totes les situacions possibles i com actuar en cada cas.

Sovint l’ocell que trobem a terra no és un adult sinó un pollet. Convé tenir present que els pollets podem trobar-los en diferents graus o estadis de creixement. Es pot tractar d’un pollet nu, és a dir, acabat de néixer, d’un poll amb les primeres plomes o bé amb plomes quasi d’adult però que encara no els permeten volar amb normalitat.

Pollets acabats de néixer

  • Els pollets nus, sense plomes, són ocells totalment indefensos i totalment dependents dels seus pares. En aquest cas caldrà que intentem trobar el niu i posar-hi l’ocell a dins. Un cop fet això, es recomana vigilar si els pares tornen i l’alimenten. En cas que no sigui així, caldrà trucar al 112.
  • A vegades o no és fàcil trobar el niu o, en cas de localitzar-lo, ens adonem que és inaccessible pel fet de trobar-se massa amunt. En aquest cas es recomana intentar construir un niu (o alguna mena de receptacle segur) i posar-lo prop d’on hem trobat l’ocell i a una altura suficient perquè l’ocell estigui protegit tant de possibles depredadors (gats, guineus, rates, etc.), com dels diversos elements meteorològics (pluja, sol directe, etc.). Igualment caldrà que observem si els pares venen a alimentar-lo. En cas que no sigui així caldrà trucar al 112.

Aquest protocol també seria vàlid per a un pollet amb les primeres plomes, que encara no pot volar.

Pollets a punt de volar

Els pollets que estan a punt de volar solen ser sempre prop dels pares, els quals els estan ensenyant a volar i encara els alimenten en molts casos. En aquest supòsit només caldrà actuar si l’animal es troba en un lloc perillós, és a dir, en una zona concorreguda com un parc públic o un parc infantil, prop d’una carretera o en un carrer. Caldrà posar l’ocell en un lloc segur, lluny del pas de persones i altres animals. Igualment caldrà observar si els pares tornen per cuidar-lo o alimentar-lo. Si no tornen caldrà trucar al 112, on podran assessorar-nos.

En el cas que l’ocell es trobi en una zona segura, sense persones ni animals que puguin atacar-lo, es recomana no fer res ja que els pares segurament són a prop. Igualment, podem comprovar al cap d’una estona si l’ocell ja no hi és i si, efectivament, se n’estan fent càrrec els seus progenitors.

Falciots

El ballester (“Apus melba”) i el falciot (“Apus apus”) són espècies freqüents a Barcelona, malgrat que no pertanyen a l’ordre de les orenetes. La seva fisonomia i comportament, però, són relativament similars.

El falciot es passa quasi tota la seva existència volant amunt i avall. Si algun exemplar cau a terra perquè topa amb algun element urbà (obstacle) aleshores té greus problemes per tornar a emprendre el vol. Les potes són menudes, adaptades a arrapar-se a les parets, però no a caminar per terra. A més, si cauen, les ales llargues toquen a terra i impedeixen que puguin enlairar-se de nou.

falciot
Falciot. Autor: pau.artigas (Viquipèdia)

Perquè tornin a sortir volant convé agafar l’ocell i llançar-lo a l’aire en un indret sense obstacles, de manera que puguin recuperar-se i marxar volant. Malgrat això, si en trobem algun a terra, pel motiu que sigui, convé trucar als Agents Rurals (112 o 93 561 70 00) o bé algun centre de recuperació de fauna que se’n pugui fer càrrec.