és un fotògraf especialitzat a captar horitzons llunyans. Entre altres fites, aquest expert en fotografia ha immortalitzat desenes de vegades el perfil de Mallorca des de Barcelona, però també des de molts altres indrets de Catalunya.
L’any 2016, Bret va arribar a fotografiar la silueta del massís dels Écrins (als Alps francesos) des del cim de Finestrelles (al Ripollès), situat a 443 km de distància. La fotografia va suposar un rècord mundial de distància entre dos punts (terra-terra). Recentment, aquest setembre, s’ha reconegut i inclòs oficialment aquest rècord al llibre Guinness.
L’Aneto, visible des de Montserrat
Des de l’esplanada del costat del Mirador dels Apòstols, a tocar el Monestir de Montserrat, Bret ha copsat aquesta setmana la silueta de l’Aneto. Un esdeveniment que esmentava, a través d’una piulada, que probablement sigui conegut per alguns visitants o residents del Monestir.
Sabíeu que des de l’area del Monestir de Montserrat es pot percebre l’Aneto? (bé alguns monjos +altres treballadors i visitants segur que si). Dilluns passat a la tarda es veia així de bé des de l’esplanada del costat del Mirador dels Apòstols afavorit per una bona subsidència. pic.twitter.com/bV7LUQB6xR
— Horitzons llunyans (@finestresdaire) October 16, 2020
L’Aneto, vist des del Montseny
L’Aneto no només és visible des de Montserrat, sinó que també ho és des del massís del Montseny, tot i que requereix unes determinades condicions de transparència que tan sols s’esdevenen uns quants cops al llarg de l’any.
Aquesta fita és factible pels volts del solstici d’estiu pel fet que el sol es pon molt més al nord que a l’hivern i quan es pon, al capvespre, ho fa a prop del cim de l’Aneto, vist des del Montseny.
Montserrat, un bon mirador també de Mallorca
Montserrat, segons Bret, és un dels massissos que més potencialitat i facilitat ofereix per albirar, de tant en tant, les carenes de Mallorca. Curiosament, també ho podem arribar a fer des de tocar el Monestir.
Convé apuntar, però, que el contorn de l’illa de Mallorca només es pot arribar a observar en determinades situacions, és a dir, quan coincideixen un seguit de factors atmosfèrics i de lluminositat.
De nou he escollit des del Monestir de #Montserrat. El Puig Roig i Massanella (2°imtge) en una albada esplèndidament encesa. #mallorca just abans l’arrivada del front. Tot just ja comença a plovisquejar. @manelcascante @AlfredRPico @eltempsTV3 @diariomallorca @lasextameteo pic.twitter.com/RxtdlP7yN8
— Horitzons llunyans (@finestresdaire) December 16, 2018
Més indrets de Catalunya des d’on veure Mallorca
El massís dels Ports és un dels indrets més idonis a causa de la seva posició estratègica, que a l’hivern permet veure sortir el sol darrere del contorn de la serra de Tramuntana. També és possible observar Mallorca des de diverses serres del sud del país i de l’entorn del Camp de Tarragona.
El Garraf i, en menor mesura, Collserola són també llocs força bons per la major proximitat respecte de Mallorca, tot i que no es pot veure sortir el sol darrere del contorn de la serra. Segons Bret, des de Montjuïc només es pot arribar a albirar en situacions molt concretes.
Avui el conegut perfil de l’illa s’ha tornat a veure, tot i que tant tènue que ..Quasi ni m’atrevia a posar-la. Això, si, considerant la humitat que hi havia, no està tant malament. Adjunto gràfic d’una estació situada a la cota 1000 de la serra de Tramuntana el qual miro sovint. pic.twitter.com/s85iKlFmKI
— Horitzons llunyans (@finestresdaire) October 17, 2020
Montserrat, la Mola i el Montseny
, a causa de la seva elevada altitud i posició central són bons miradors de Mallorca.
Els albiraments des Pirineu i el Prepirineu, a causa de la seva llunyania, són més limitats. Bret, però, ha arribat a copsar el contorn de l’illa des del Puigllançada, el Puigmal o la Tosa d’Alp.
Catalunya i els Pirineus també poden veure’s des de la serra de Tramuntana en determinades ocasions.