Montserrat
Montserrat és un mirador ideal del territori.

Marc Bret és un fotògraf especialitzat a captar horitzons llunyans. Entre altres fites, aquest expert en fotografia ha immortalitzat desenes de vegades el perfil de Mallorca des de Barcelona, però també des de molts altres indrets de Catalunya.

L’any 2016, Bret va arribar a fotografiar la silueta del massís dels Écrins (als Alps francesos) des del cim de Finestrelles (al Ripollès), situat a 443 km de distància. La fotografia va suposar un rècord mundial de distància entre dos punts (terra-terra). Recentment, aquest setembre, s’ha reconegut i inclòs oficialment aquest rècord al llibre Guinness.

L’Aneto, visible des de Montserrat

Des de l’esplanada del costat del Mirador dels Apòstols, a tocar el Monestir de Montserrat, Bret ha copsat aquesta setmana la silueta de l’Aneto. Un esdeveniment que esmentava, a través d’una piulada, que probablement sigui conegut per alguns visitants o residents del Monestir.

L’Aneto, vist des del Montseny

L’Aneto no només és visible des de Montserrat, sinó que també ho és des del massís del Montseny, tot i que requereix unes determinades condicions de transparència que tan sols s’esdevenen uns quants cops al llarg de l’any.

Aquesta fita és factible pels volts del solstici d’estiu pel fet que el sol es pon molt més al nord que a l’hivern i quan es pon, al capvespre, ho fa a prop del cim de l’Aneto, vist des del Montseny.

Montserrat, un bon mirador també de Mallorca

Montserrat, segons Bret, és un dels massissos que més potencialitat i facilitat ofereix per albirar, de tant en tant, les carenes de Mallorca. Curiosament, també ho podem arribar a fer des de tocar el Monestir.

Convé apuntar, però, que el contorn de l’illa de Mallorca només es pot arribar a observar en determinades situacions, és a dir, quan coincideixen un seguit de factors atmosfèrics i de lluminositat.

Més indrets de Catalunya des d’on veure Mallorca

El massís dels Ports és un dels indrets més idonis a causa de la seva posició estratègica, que a l’hivern permet veure sortir el sol darrere del contorn de la serra de Tramuntana. També és possible observar Mallorca des de diverses serres del sud del país i de l’entorn del Camp de Tarragona.

El Garraf i, en menor mesura, Collserola són també llocs força bons per la major proximitat respecte de Mallorca, tot i que no es pot veure sortir el sol darrere del contorn de la serra. Segons Bret, des de Montjuïc només es pot arribar a albirar en situacions molt concretes.

Montserrat, la Mola i el Montseny, a causa de la seva elevada altitud i posició central són bons miradors de Mallorca.

Els albiraments des Pirineu i el Prepirineu, a causa de la seva llunyania, són més limitats. Bret, però, ha arribat a copsar el contorn de l’illa des del Puigllançada, el Puigmal o la Tosa d’Alp.

Catalunya i els Pirineus també poden veure’s des de la serra de Tramuntana en determinades ocasions.