La floració de la xicranda, un arbre nadiu de l’Amèrica del Sud que fa anys que està implantat a Barcelona, s’ha convertit en un malson per als veïns i comerciants del carrer de les Corts. Enguany, la resina enganxosa que desprèn aquesta espècie se suma a una plaga de pulgó i a la caiguda de la flor, que emet una substància d’olor desagradable i que deixa el terra enganxifós i relliscós.

El propietari del bar Caracas del carrer de les Corts, Quim Capilla, té una terrassa ubicada just a sota d’un d’aquests arbres. “El pulgó i la flor taquen la roba dels clients i deixen el terra enganxós“, es queixa. Molts, afegeix, deixen de venir durant la floració per culpa d’aquesta situació. Demana que canviïn aquesta espècie per una altra que generi menys problemes. De fet, fins i tot ha plantejat el problema a l’Ajuntament de Barcelona, que li ha respost que “la floració de la xicranda és molt ben valorada” i que lamenten els inconvenients.

Capilla es veu obligat a fregar i netejar l’espai entre el bar i la terrassa diverses vegades al dia. No és l’únic. El porter d’una de les finques del carrer de les Corts, Tito Pérez, explica que ha de fregar les immediacions de la porteria almenys dos cops al dia per evitar relliscades. Afegeix que hi ha èpoques “que no es pot ni trepitjar el terra” per culpa de les restes de flors i resina.

A la perruqueria Tupé, al mateix carrer, expliquen que les flors entren al local i que també tenen sempre escombra i fregona a punt. El pitjor, comenten, és que les sabates queden enganxoses i que no es poden fer servir els bancs del carrer per seure.

El districte assegura que la zona es neteja periòdicament

El districte assegura que la zona es neteja periòdicament, que està incorporada en el recorregut dels equips de neteja, però els veïns i comerciants creuen que la neteja és escassa i poc eficient.

Barcelona té un pla director de l’arbrat, vigent fins al 2037, que preveu tenir en compte els inconvenients d’algunes espècies diversificant-ne la presència i evitant les més problemàtiques. El pla, però, no concreta quines espècies es podrien eliminar ni si la xicranda en quedarà afectada

Comparteix a: