Núvols i ruixats vistos des de l'Observatori Fabra
Imatge de les nuvolades responsables dels xàfecs de divendres 9 al matí. Foto: Alfons Puertas

Els mapes del temps fa dies que anuncien tempestes a causa del pas d’un front i d’aire fred en altura per damunt de Catalunya, entre dijous i divendres a primera hora.

La combinació d’aire fred amb un mar extraordinàriament calent i molta energia acumulada arreu del país fa preveure que les tempestes podran ser fortes a diversos sectors del territori.

Protecció Civil, basant-se en els avisos de perill del Servei Meteorològic de Catalunya, ha activat dijous al matí l’alerta del pla Inuncat.

Els avisos del Meteocat anuncien que és alt el perill —escala 4/6— que caiguin més de 40 litres per metre quadrat en tan sols 30 minuts a diverses comarques del nord-est, i del litoral i el prelitoral a partir del migdia.

El Barcelonès és una de les comarques on es preveu aquesta possibilitat d’algun aiguat. L’avís és vigent entre les 14 h de dijous i les 2 h de divendres.

Com i quan afectaran Barcelona?

Els xàfecs que s’han reproduït des de primera hora a Barcelona i rodalia de moment han estat breus i han deixat registres poc rellevants de precipitació. Fins a quarts de 12 calen destacar tres litres al barri de Sant Gervasi, dos litres a l’Observatori Fabra, 20 litres a Dosrius (el Maresme) o nou litres a Sant Celoni (el Vallès Oriental), entre d’altres.

Fins al migdia o primera hora de la tarda es mantindran l’ambient xafogós i el pas de ruixats sobtats, però breus. El plat fort es gestarà havent dinat cap a les comarques gironines i el Pirineu oriental, on es preveu que descarreguin tempestes intenses i que vagin acompanyades, en molts casos, de calamarsa o pedra.

Les tronades aniran avançant des de les comarques del nord-est cap al litoral i el prelitoral centrals, així com la Catalunya central, al llarg de la tarda. Els models estimen màxims de precipitació cap al prelitoral.

A la ciutat de Barcelona s’estima que serà entre avançada la tarda i el vespre quan podrà ploure amb major intensitat i abundància. A darrera hora, i sobretot durant la nit, s’obriran clarianes i notarem una baixada clara de la temperatura.

Els ruixats arribaran a les comarques tarragonines a darrera hora del dia, i afectaran aquest àmbit i les Terres de l’Ebre durant les primeres hores de la nit.

Vent moderat de gregal i mala situació marítima

El pas dels xàfecs i tronades obrirà les portes a vents de tramuntana i gregal. El vent de gregal-llevant es farà notar moderat a partir d’aquesta tarda i el vespre a la façana marítima, on es mantindrà fins divendres. Els cops de vent podran superar els 50 km/h a la ciutat de Barcelona i s’espera maror generalitzada a darrera hora del dia a les platges.

El temps millorarà clarament a partir de divendres i l’estabilitat es mantindrà durant el cap de setmana a la costa. La calor serà molt més moderada i el descens tèrmic es notarà sobretot de nit. Dilluns podrien reaparèixer les precipitacions.

A @btveltemps seguirem minut a minut l’evolució d’aquest episodi de tempestes generals.