temporada platges barcelona 2022

L’aigua del mar no havia estat mai tan calenta en un mes de juny. Juny del 2022 és ja el juny amb l’aigua del mar més calenta en com a mínim els darrers 17 anys, moment en què s’inicia la sèrie de dades d’en Diego Lázaro, que registra cada setmana la temperatura de l’aigua del mar a un metre de profunditat a l’espigó del Gas (la Barceloneta).

22,4 ºC de temperatura mitjana

La temperatura mitjana de l’aigua del mar a Barcelona de les cinc setmanes del mes de juny ha marcat un registre de 22,4 ºC. És més d’1 ºC més (1,35 ºC) de la mitjana del mes per al període 2006-2022 i supera en 0,4 ºC l’antic rècord, de l’any 2020, quan la temperatura mitjana del mar va marcar 22 ºC.

Si analitzem les dades per setmanes trobem que la setmana de l’onada de calor és la que va registrar una temperatura més alta, amb 23,6 ºC. Tot i això, la boia de Ports de l’Estat va arribar a superar puntualment els 25 ºC. Aigua de juliol al mes de juny, seguint el rastre del maig, que també havia tirat amunt. I, tot això, després d’un principi de primavera en què l’aigua del mar va marcar un dels registres més baixos registrats des del 2006.

Tot i que la sèrie no és encara gaire llarga i no permet extreure’n grans conclusions, s’entreveu el que podria ser un escalfament progressiu de l’aigua del mar.

Font: Diego Lázaro

Calor i situació marítima plàcida

La calor ha tingut un paper important però també ho ha estat la situació marítima. Amb una mar encalmada i poc onatge, l’aigua del mar s’ha pogut escalfar al juny especialment a la part més superficial.

L’onada de calor del juny va posar la guinda i, sense anar gaire lluny, aquest dimarts hem sabut que a la Vila Olímpica (AEMET) les màximes del mes de juny d’enguany van superar fins i tot les del temible 2003. Amb aquests paràmetres, és normal haver “gaudit” de l’aigua del mar més càlida registrada mai en un mes de juny.

Malauradament, no hi ha registres de temperatura de l’aigua del mar del juny del 2003 com per comparar si en aquell moment era més calenta que enguany o no.