aigua del mar platja Barcelona
Foto: Ajuntament de Barcelona

L’aigua del mar a Barcelona ha patit un ascens sobtat en molt pocs dies. Segons els mesuraments que fa setmanalment el Diego Lázaro des de fa més de 15 anys, un ascens de gairebé 4 ºC en només set dies que ha portat el registre actual als valors que serien habituals a finals de mes o principis de juliol.

Mar i terra ja amb valors de ple estiu

El fet és que tot i el dinamisme de les darreres setmanes, l’estiu sembla haver arribat, tant a terra com a mar. En terra ferma ja hem tocat els 30 ºC a Barcelona i els propers dies podrien arribar valors de més de 35 ºC a l’interior.

En el cas de l’aigua del mar, l’escalfament que tenim aquests dies, juntament amb la procedència del vent, de caire marítim, han impedit la floració d’aigües fredes i han mantingut una capa superficial que, tot i que probablement sigui molt petita, és també molt càlida. L’elevada insolació d’aquests dies ha fet la resta.

De fet, els 22,8 ºC registrats pel Diego Lázaro a l’espigó del gas superen en gairebé dos graus la temperatura que seria habitual per a aquestes dates, que se situaria en 21 ºC per a la sèrie que arrenca el 2006.

Aquestes dades van força en sincronia amb el que marca la boia que Ports de l’Estat té just davant del port de Barcelona i que aquest divendres marcava exactament la mateixa temperatura que la registrada pel Diego Lázaro.

Una mica més al sud, el Dani, des de Sitges, enviava un ascens de temperatura també notori i elevava la temperatura de l’aigua del mar a la platja dels Balmins (Sitges) fins als 24 graus.

L’aigua del mar, més calenta del que és habitual a tota la península i les Balears

Aquesta anomalia càlida no és pas exclusiva de la costa barcelonina i, tant és així, que podem dir que enguany és un fenomen global a gairebé tot el món.

Aquest divendres ja trobem registres de temperatura de l’aigua del mar molt propers als 25 ºC al voltant de les illes Balears i superiors als 20 ºC al golf de Biscaia.

Anomalia temperatura aigua del mar 15 de juny. Font: Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM)

Tota la península i les Balears tenen la temperatura de l’aigua del mar clarament per sobre del que seria habitual, amb algunes anomalies de més de 3 ºC.

El caldo mediterrani afecta especialment la mediterrània occidental, mentre que a bona part del centre i est la temperatura és més o menys l’habitual o fins i tot lleugerament per sota del que tocaria.

Aigües oceàniques càlides: una qüestió global

Però com hem dit abans, trobar anomalies fredes és realment complicat. I és que aquest 2023 està trencant tots els rècords de temperatura a escala global.

Per exemple, el següent gràfic mostra com fa ja prop de tres mesos (des de mitjans del mes de març), que la temperatura de l’aigua oceànica a escala mundial (entre latituds 60ºN i 60ºS) es troba permanentment en valors rècord, molt per sobre dels registres anteriors.

Temperatura de l’aigua del mar al món. Font: climatereanalyzer/NOAA

Són molts els científics i meteoròlegs que fa setmanes i mesos que avisen que aquests valors ens porten per primer cop a un territori desconegut en les conseqüències que pot comportar tenir una aigua del mar més càlida (i amb més energia) del que seria habitual.

El futur fenomen d’El Niño, d’escala global i que va associat a un increment de la temperatura planetària, tampoc ajudarà a refredar i, de fet, podria comportar tot el contrari. La darrera setmana, la NOAA americana ha advertit que hi ha un alt grau de probabilitat (56 %) que El Niño sigui especialment intens mentre que la probabilitat s’eleva al 84 % si baixem el llindar que sigui un fenomen moderat.