llamps tempesta barcelona agost 2022
Tempesta sobre Barcelona, el dia 5 d'agost del 2022. Autor: Enric Navarrete

Situació meteorològica força complicada la que s’ha viscut aquest dijous a la tarda a Barcelona i rodalia. El Servei Meteorològic de Catalunya havia activat l’avís per temps violent a Barcelona, així com al conjunt de la comarca del Barcelonès i també al Baix Llobregat i el Vallès Occidental, a primera hora de la tarda. Ha estat pels volts de les 17.30 h quan una línia de tempestes ha creuat el prelitoral i litoral centrals. El Meteocat preveia, fins i tot, pedra de més de 2 cm de diàmetre, ratxes de vent fortes i esclafits i/o tornados. Finalment, la part més intensa de la tempesta ha caigut als municipis del Baix Llobregat, on ha plogut amb força, fins i tot amb calamarsa.

Si bé al Barcelonès i el Baix Llobregat el risc era el mateix, finalment el gruix de la tempesta ha esquivat Barcelona. Tot i això, a la capital catalana la pluja ha fet acte de presència i ho seguirà fent durant part de la tarda i vespre, si bé no amb la força que ho ha fet a les comarques veïnes.

Canvi de temps, agost del 2022: la pluja arriba a Barcelona i refresca l’ambient

Bandera vermella a les platges de Barcelona

Tot i que la part més intensa de la tempesta s’ha desplaçat més cap al sud, hi ha hagut tempesta elèctrica sobre Barcelona. Això ha obligat a onejar la bandera vermella a totes les platges de Barcelona davant del “risc de llamps“, segons ha informat l’Ajuntament de Barcelona. Per tant, en tot el litoral barceloní queda prohibit el bany fins a nou avís.

A més, a causa de la pluja hi ha hagut retards a l’R4 de Rodalies de Catalunya de fins a 45 minuts. En aquesta línia, s’ha interromput la circulació entre Terrassa i Manresa durant una estona. Ara, el servei ja s’ha reprès.

El Temps a Barcelona | Previsió per a demà i 7 dies més

Tempesta forta a l’aeroport i calamarsa al Garraf

Amb el pas de la tarda, les tempestes s’han desplaçat pel Baix Llobregat i han afectat de forma destacada la zona de l’aeroport del Prat, just on aquesta nit i matinada ja hi ha hagut retards a causa d’una altra tempesta. La línia de tempestes ha arribat fins i tot a municipis del Garraf, com Sant Pere de Ribes, on ha caigut una gran calamarsada que ha emblanquinat els carrers del municipi.

Canvi de temps aquesta setmana a Catalunya

Tant Barcelona com el conjunt de Catalunya han viscut un estiu del 2022 excepcionalment càlid, amb onades de calor i pics de temperatura extrema que han fet que aquests mesos hagin superat, amb escreix, la temperatura mitjana per aquesta època. Ara bé, aquesta mateixa setmana un canvi de temps brusc ha provocat l’arribada de tempestes a diversos punts del país, també a Barcelona, amb una baixada de la temperatura que ha estat notòria, especialment la nit i matinada de dimecres a dijous.

De fet, per primera vegada en molts dies no hi ha hagut una nit tòrrida al centre de la ciutat i, fins i tot, en alguns punts s’ha baixat dels 20 ºC.

El temporal obliga a desviar una vintena de vols que havien d’aterrar a l’aeroport