La potent tempesta que ha afectat Barcelona durant el matí d’aquest dimecres ha deixat quantitats importants de pluja, que han arribat a tocar, fins i tot, dels 40 litres per metre quadrat. Però la tempesta, a part de registres i incidències, ens ha deixat imatges espectaculars.

Una accelerada farcida de meteorologia

L’accelerada que ens ofereix la càmera que betevé té a Montjuïc ens mostra moltíssimes coses que justifiquen la potència de la tempesta que hem tingut i la negror amb què hem començat el dia.

Durant els primers segons del vídeo es pot copsar l’ambient extremadament carregat i humit que hi ha hagut durant tota la matinada. La nit ha estat de difícil dormir, amb una xafogor insuportable. Aquesta humitat, barrejada amb els vents humits en superfície de mar a terra, formava núvols que es desenvolupaven amb molta facilitat i que, en capes baixes, avançaven d’est a oest, tal com es pot veure al principi del vídeo.

Paral·lelament, en altura, vent en sentit contrari que portava els núvols de sud-oest a nord-est, un fenomen que es coneix com a cisalla (el sentit del vent diferent en funció de l’altura).

Una línia de convergència de vents al Garraf, barrejada amb aire una mica més fresc en altura, ha afavorit la formació de potents tempestes al Garraf, on ha començat plovent amb força de matinada. Aquesta línia de convergència ha anat avançant cap al nord-est resseguint la costa i cap a les nou del matí se situava just davant Barcelona. Ha estat el moment de màxima inestabilitat fins al moment.

La imatge accelerada, preciosa… i molt didàctica.