entrada aire fred abril 2022
font: windy.com

La primavera astronòmica va entrar fa dies però el cert és que l’escalfor primaveral no acaba d’arribar. Aviat començarà l’abril, i podria fer-ho amb un darrer cop hivernal a Catalunya i Barcelona amb una possible potent descàrrega d’aire fred d’origen àrtic.

Març s’acomiadarà amb núvols i alguns ruixats

Però abans no arribi l’abril, el tram final del març que, per no perdre el costum habitual de les darreres setmanes, acabarà amb núvols i inestabilitat.

Després del sol de diumenge i part de dilluns, una nova borrasca arribarà a la península i complicarà el temps entre dimarts i dijous.

No serà cap gran canvi de temps que faci pensar en grans pluges, però sí un període amb poca insolació i alguns ruixats, que en el cas de Barcelona seran més probables entre dimecres i dijous.

Divendres s’iniciaria la glopada de fred

La situació canviarà notablement amb l’arribada de l’abril.

trajectòria massa aire àrtic
font: NOAA

Els grans models de pronòstic convergeixen en el pronòstic i aposten per una profunda borrasca al nord dels països escandinaus i una zona d’altes pressions entre Islàndia i Groenlàndia que afavoriran un passadís de vents de nord que arrencaran directament de l’Àrtic cap a l’Europa més occidental.

Aquest aire fred podrà afavorir la formació d’una segona baixa al nord d’Itàlia que farà que part d’aquest aire fred pugui arribar també a Catalunya el primer cap de setmana d’abril, amb fred plenament hivernal.

Una entrada freda, “a priori” seca

De la manera que podrien estar disposats els centres d’acció, s’entreveu que seria una entrada d’aire fred força seca, exceptuant el vessant nord del Pirineu, on podria caure una bona nevada.

A Barcelona quedaríem hipotèticament en espera de la possible formació del rebuf en una situació que sembla que podria ser força ventosa i que, ara com ara, no obriria gaires esperances a la pluja o la neu fora del Pirineu.

Font: wetterzentrale

Els models de predicció per conjunts mostren clarament la tendència a la baixa pel que fa a la temperatura amb l’inici del mes d’abril, però hem de dir que es tracta d’un pronòstic que encara té molta incertesa, tant pel que fa a la clatellada de la temperatura com, sobretot, pel que fa a la precipitació.

Els models convergeixen avui, però parlem d’un horitzó encara massa llunyà com per poder assegurar res. En tot cas, la màniga curta i l’ambient plenament primaveral sembla que queden, ara com ara, encara molt lluny.