267 fartets nascuts i criats al Zoo de Barcelona
han tornat al seu hàbitat natural al delta del Llobregat. Aquesta espècie de peix endèmic es troba en perill crític d’extinció i, de fet, als anys 70 no n’hi havia cap exemplar a la zona. El Zoo ha col·laborat des del 2018 amb el Consorci per a la Protecció i Gestió dels Espais Naturals del Delta de Llobregat per repoblar aquesta espècie.
El pla de reintroducció busca crear nuclis poblacionals nous als aiguamolls per assegurar la viabilitat del fartet a llarg termini. També es vol millorar l’hàbitat de l’espècie, una tasca que ja va començar l’any 2019, quan es va excavar una bassa de 200 m² a la pineda de Can Camins, al Prat de Llobregat. En aquest punt és on hi ha l’única població establerta d’aquest peix d’aigua dolça.
Segons ha informat el Zoo de Barcelona, a la tardor es farà una “diagnosi acurada” de quina és la situació actual del fartet al delta del Llobregat. Aquest estudi permetrà definir què cal fer en el futur per continuar amb la recuperació de l’espècie.
Un projecte de conservació premiat
El projecte per reintroduir el fartet ha estat guardonat amb el premi Conservació 2019, atorgat per l’Associació Ibèrica de Zoos i Aquaris. L’entitat reconeix no només la protecció d’una espècie amenaçada com aquest peix, sinó també la de la cria en captivitat i la recerca per l’educació.
Aquesta no és la primera vegada que es reintrodueixen animals al delta. L’any 2017 es van alliberar 22 tortugues de rierol, també catalogades com a espècie en perill d’extinció.